Közélet

A két iráni diák nem hajlandó karanténba vonulni Budapesten

Sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs a magyarországi koronavírus helyzetről.

Sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs a magyarországi koronavírus helyzetről. Új információkat is elárultak, például egy olyan esetet is, ahol rendőri intézkedés kell, mert kettő iráni állampolgár nem akar karanténba kerülni – írja az ATV.

A kötelező határozat ellenére két iráni állampolgár nem hajlandó karantéba vonulni

– jelentette be Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Hozzátette, hogy a rendőri intézkedés a sajtótájékoztató kezdetén zajlott. Ha valaki önként nem hajlandó alávetni magát a megfigyelésnek, rendőri erővel is el lehet vinni. Elmondta, hogy budapesti esetről van szó.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos
Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Továbbá hozzátette, hogy a járványügyi szabályok megsértése súlyos büntetést vonhat maga után: ha valaki az utasítás ellenére nem vonul karanténba, és így megfertőz valakit, akkor súlyos testi sértésért kell felelnie. Ha emiatt igazolhatóan meghal valaki, akkor halált okozó súlyos testi sértés lenne a vád.

„Az operatív törzs javaslatot tett a kormánynak a március 15-ei központi ünnepségek megrendezésének felfüggesztésére” – közölte Lakatos Tibor. Erről a kormány döntése később várható – tette hozzá.

járvány operatív törzs koronavírus
Kapcsolódó cikkek