Közélet

A járvány idejére nemcsak élelmiszerekből táraznak be

A különböző korlátozások következtében az illegális áruk, így a kábítószerek felhalmozása is problémát jelent.

Az emberek nemcsak a vécépapírt vásárolják fel – írja a CNN.

A kábítószer-fogyasztók vélhetően ugyanúgy felhalmozzák a készleteiket, mivel a koronavírus terjedésének megakadályozására szolgáló korlátozások miatt a drogkereskedelem sem állandó.

Szakértők szerint a következmények beláthatatlanok lehetnek, mert a fogyasztók kockázatosabb megoldásokhoz fordulhatnak,

  • ismeretlen forrásból származó szereket használnak,
  • vagy teljesen leállnak a fogyasztással, ami kezelés nélkül ugyanolyan veszélyes lehet.
  • Mivel a a komoly szerhasználók gyakran más egészségügyi problémákkal is küzdenek, ez azt jelenti, hogy fokozott terhelés jelentkezik azoknál a szolgáltatásoknál, amelyek már amúgy is összeomlás szélén állnak.

    Az Egyesült Királyság kábítószer-politikai és bűnügyi szakértői aggódnak a növekvő számú bejelentés miatt a kábítószerek hiányáról és a növekvő árakról, mivel a nemzetközi határok lezárásával az ellátási vonalak megszakadtak.

    Beszámoltak arról is, hogy a sokan választott szereikről nagy tételben vásároltak, ami természetesen hiányt teremtett és ami elkerülhetetlenül áremelkedéshez vezetett

    – mondta Ian Hamilton, a York-i Egyetem függőség és mentális egészségének oktatója.

    Arra számít, hogy a heroin „villámgyorsan eltűnik” az Egyesült Királyságból.

    Fotó: AFP

    Ez – bár sokan örülnek a hírnek –, közel sem olyan jó hír, mint amilyennek elsőre hangzik. A drogkereskedelmet mindig a kereslet és a kínálat határozza meg. Nincs felette semmilyen kontroll. Az eddig ismert szállítási módok a járvány kitörésével megszakadtak, ennek első üteme a szerek áremelkedése.

    A következő lépésben a megmaradt készletek további higítása következik, amely a már meglévő kockázaton kívül tovább növelik a fogyasztással járó veszélyt (szándékos, vagy akaratlan szennyezés). Nemcsak az esetleges szennyezettségről, de a fogyasztó szervezete által megszokott koncentráció hiánya is veszélyt jelenthet.

    Ezzel átfedésben több folyamat is bizonnyal megindul a dark weben. Az illegális kereskedelmet soha nem tartotta vissza a törvény, még ha a járvány teremtette vészhelyzetről van is szó.

    Olyan jelentésekről is lehet tudni, amelyek szerint a dílerek ápolónak, vagy más egészségügyi dolgozónak adják ki magukat, így próbálva ésszrevétlen szállítani.

    kábítószer készletek kereskedelem
    Kapcsolódó cikkek