Közélet

Új intézkedéseket rendelt el a tisztifőorvos

Az idősotthonok különösen érzékenyek a járványra, ezért az operatív törzs egyéni védőfelszereléseket is küld az intézményekbe.

Nagyobb mértékben nőtt a koronavírussal fertőzöttek, valamint a betegség következtében elhunytak száma – mondta az országos tisztifőorvos online sajtótájékoztatón.

Müller Cecília hangsúlyozta,

a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősek otthonában tett helyszíni szemle után újabb intézkedéseket rendelt el.

Fotó: MTI

Az országos tisztifőorvos az intézményben maradtak egészségügyi ellátásának folyamatosságát nevezte a legfontosabbnak, emellett közölte, a megelőzés érdekében oktatást rendelt el a teljes személyzetnek, aminek a fertőtlenítőszerek helyes használatára is ki kell terjednie.

Az idősotthonok különösen érzékenyek a járványra, ezért az operatív törzs egyéni védőfelszereléseket is küld az intézményekbe – tette hozzá.

A Rózsa úti idősotthonnal kapcsolatban elmondta, ott hét pozitív eset van, de ez még várhatóan tovább fog nőni, az ápoltakat és gondozókat is vizsgálják.

Megismételte, hogy az ország teljes területére elrendelte az idősotthonok ellenőrzését, és ezek meg is kezdődtek.

Ha a népegészségügyi szakemberek hiányosságot tárnak fel, azonnali intézkednek – tette hozzá. Az idősotthonok fenntartóinak, a hatóságoknak, az ott dolgozóknak és minden állampolgárnak felelőssége van abban, hogy vigyázzanak az otthonokban élők egészségére.

Az országos tisztifőorvos egy kérdésre válaszolva megköszönte az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók áldozatos munkáját és azt mondta, ha meggyógyultak, mielőbb várják őket vissza munkahelyeikre, mert nagy szükség van rájuk.

Müller Cecília az országos járványhelyzet kapcsán szólt arról is, hogy a fertőzöttek számával együtt nő a meghaltak száma is, tegnap 11-en hunytak el, ők jellemzően idős, krónikus betegségben szenvedők voltak.

Nőtt a laborvizsgálatok száma is, már közel 30 ezret végeztek. Mint mondta, csak a korábban kijelölt laboratóriumok által elvégzett tesztek számát közlik naponta, abban nem szerepelnek a magánúton végzett tesztek.

járvány tisztifőorvos idősek otthona
Kapcsolódó cikkek