Közélet

Milliárdokról döntött a főpolgármester a veszélyhelyzet utolsó napján, a Lánchídra nem jutott

Karácsony Gergely 10 milliárd sorsáról döntött egy személyben.

Miközben a Lánchíd tragikus állapotba került, Karácsony Gergely hivatala, a Városháza egymilliárd forintból újulhat meg – ez derül ki a főváros hivatalos honlapjára feltöltött főpolgármesteri rendeletből . A megszűnésével Karácsony rendkívüli hatalmának is vége, azonban a baloldali főpolgármester kihasználva a különleges jogrend utolsó napját, 10 milliárd sorsáról döntött egy személyben – derül ki az Origo anyagából.

A kormány ígéretének eleget téve, visszaadta különleges felhatalmazását a parlamentnek. Kedden az Országgyűlés elfogadta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, szerdán pedig Áder János köztársasági elnök aláírta azt. Így

szerda éjféltől az ország egész területén megszűnt a különleges jogrend.

Innentől a főpolgármester nem irányíthatja rendeleti úton a fővárost, azaz nem dönthet egy személyben a közpénzekről, a döntésekhez ismét szüksége lesz a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulására.

Szerdán felbukkant a főváros honlapján egy, a budapesti költségvetés módosításával kapcsolatos főpolgármesteri rendelet. Ebből kiderült, hogy Karácsony Gergely a veszélyhelyzet utolsó napján elköltött 10 milliárd forintot – áll az Origo oldalán.

Kitilthatják a gyalogosokat a Lánchídról

A híd állapota valamennyi szerkezeti elemére kiterjedően folyamatosan romlik, a tapasztalt súlyos problémák kezelése már lehetetlen – ez is olvasható a hivatalos mérnöki hídszemléről szóló, Világgazdasághoz eljuttatott beszámolóban.

Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt a főpolgármesterhez került a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatásköre, így a testület megkérdezése nélkül határozhatott fontos kérdésekben.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A főváros februárban fogadta el az idei költségvetését, amit Karácsony különleges hatalmánál fogva többször is egy személyben módosított. Április végén ezt kiegészítette egy újabb melléklettel (VI. melléklet), ami ekkor még „csak” 48,4 milliárd forintra rúgott.

Karácsony Gergely a mostani rendeletével 57,1 milliárdra emelte a keretet, ami közel tízmilliárdos plusz kiadást jelent.

A Karácsony-féle költségvetés-módosításban több érdekes tétel is szerepel, többek között a főpolgármester egymilliárd forintot különített el hivatalának felújítására – derül ki az Origo cikkéből.

A Városháza rekonstrukciója egyébként külön sorban, négy tételben szerepel a költségvetésben.

Több mint 300 millió forint megy a „B+R és kerékpártároló programra”, továbbá 450 millió forint lett elkülönítve a „klímavédelmi és zöldterület-fejlesztési feladatokkal” kapcsolatos beruházásokra.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A főváros egyik legforgalmasabb hídja a Lánchíd, ami miatt komoly bírálatok érték Karácsony Gergelyt. A budapesti vezetés még nem lépett az ügyben,

a híd felújításával kapcsolatos közbeszerzési eljárást máig nem írták ki.

Több szakértői vélemény is kimondta, hogy a Lánchíd állapota valamennyi szerkezeti elemére kiterjedően folyamatosan romlik.

Az Msc–Főmterv konzorcium jelentésében azt írta, elképzelhető, hogy le kell zárni a gyalogosok elől az átkelőt. A hídra egyébként január eleje óta nem hajthatnak fel az 5 tonnánál nehezebb járművek, így például a turistabuszok és a teherautók. A híd felújításáig ez így is marad, kizárólag a BKK-buszok jelentenek kivételt.

[enews_gallery id='2329409']

 

Budapest Lánchíd főpolgármester Karácsony Gergeyl
Kapcsolódó cikkek