Közélet

Elindultak a nemzeti kutatólaborok

Tizennyolc nemzeti laboratórium indulását jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A Nemzeti Laboratóriumok adott kutatási témában összefogják a kutatóintézeteket, egyetemeket és az ipari szereplőket. A Nemzeti Laboratóriumok közül kettő, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Kutatólaboratórium és az Autonóm Rendszerek Nemzeti Kutatólaboratórium a SZTAKI vezetésével indult el.

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) célja Magyarország szerepének megerősítése a MI területén, vagyis

a mesterséges intelligenciához kapcsolódó kiemelt témákban publikációk, szabadalmak, technológiatranszfer és ipari kapcsolatok elősegítése, finanszírozása.

Kiemelt cél még a területen működő ipari, egyetemi és kutatóintézeti szereplők összekapcsolása, közös képviselete piaci és nemzetközi projektekben. Az MILAB kutatási programja összhangban van a 2020-2030 időszakra kijelölt Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájával, annak kiemelt kutatási elemeit valósítja meg.

A fő kutatási területei:

  • a mesterséges intelligencia mélytanulás (deep learning) matematikai alapjai,
  • a természetesnyelv-feldolgozás,
  • a gépi érzékelés,
  • az orvosi, egészségügyi és biológiai alkalmazás, a biometriai alkalmazások,
  • a személyes adatok védelmét biztosító adatfeldolgozó technológiák,
  • az agrár- és élelmiszeripar, a közlekedés, a gyártás és feldolgozóipar,
  • valamint a távközlés.
  • A Laboratórium 10 egyetemi, kutatóhelyi és közigazgatási partnerrel indult.

    Illusztráció. Fotó: Xinhua/Chen Junqing) (zwx)

    A másik, SZTAKI által vezetett laboratórium az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium. Ennek célja a mobilitással kapcsolatos kutatási feladatok hatékony és innovatív megoldása a hazai szakemberek, műszaki eszközök és releváns kutatási eredmények integrált felhasználásával.

    Fókuszában az önvezető közúti járművek, légi járművek, mobil robotok és autonóm gyártórendszerek állnak.

    Tevékenysége a mobilitással összefüggésben lévő kutatásokra, a funkcionális és kooperatív működést demonstráló fejlesztésekre, a tudástranszfer megvalósítására, állami pályázati és ipari projektekre, valamint az oktatásra irányul.

    A projektben létrejövő kutatási eredmények és know-how nemcsak hazai járműipar hozzáadott értékének növekedését, valamint az ipari cégek és a kutatói közösség összefogását segítik,

    de az eredmények kommunikálásával az autonóm járművek társadalmi elfogadottságát is növelik.

    Az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium az európai uniós kutatási és innovációs elvekkel és célkitűzésekkel összhangban határozza meg küldetését, jövőképét és kutatás-fejlesztési feladatait.

    A Laboratórium az autonóm járművek kutatásához kapcsolódó sokrétű feladatokat ökoszisztémába szervezi, és a részfeladatok (modellezés, környezetérzékelés, pályatervezés, beavatkozás, kommunikáció) kutatásához megfelelő infrastruktúrát biztosít a tagoknak, valamint a hazai KKV-knak.

    autonóm rendszerek Nemzeti Laboratórium ITM mesterséges intelliencia
    Kapcsolódó cikkek