Közélet

Hidegháborús a hangulat Navalnij körül

Egybehangzó német, francia és svéd laboratóriumi vizsgálatok szerint megmérgezték Navalnijt.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) együttműködik Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikussal – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában. „Nem a páciens dolgozik a nyugati szakszolgálatokkal, hanem a nyugati szakszolgálatok dolgoznak vele. Valóban van olyan értesülés, ezt konkrétan is meg tudom mondani, hogy ezekben a napokban az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége dolgozik vele” – fogalmazott a szóvivő.

Peszkov arra reagált, hogy Navalnij, akit egybehangzó német, francia és svéd laboratóriumi vizsgálatok szerint megmérgeztek, a Der Spiegel német magazin csütörtöki közlése szerint kijelentette, hogy „Putyin áll a támadás mögött”.

Mint mondta, nincs másik verziója arra, hogy hogyan követhették el a bűncselekményt. Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóházának elnöke erre ugyancsak azzal vádolta meg az ellenzéki aktivistát, hogy együttműködik a nyugati titkosszolgálatokkal.

Úgy gondoljuk, hogy az Oroszország elnökének címezett efféle vádak abszolút alaptalanok és megengedhetetlenek. Mi több, ezen kijelentések sorát sértőnek, abszolút sértőnek és elfogadhatatlannak tartjuk

– nyilatkozott Peszkov.

Fotó: Mladen ANTONOV & Tiziana FABI / AFP

„Navalnij szégyentelen és aljas. Putyin megmentette az életét. Ha azt, ami vele történt nyugati titkosszolgálatok szervezték meg, akkor ez a kijelentése beleillik ebbe a logikába. Mindenki őszintén mentette őt, a pilótáktól az orvosain át az elnökig. Ilyen kijelentéseket csak tisztességtelen ember tesz” – jelentette ki az ellenzéki politikus interjújáról Vologyin házelnök.

„Teljes nyilvánvaló, hogy Navalnij együttműködik a nyugati országok szakszolgálataival és hatalmi szerveivel. Az ő érdekükben dolgozik” – tette hozzá. Vologyin közölte:

a Bundestag elzárkózott attól, hogy kétoldalú munkacsoportot hozzon létre az Állami Dumával (az orosz alsóházzal) a Navalnij ügyében folytatott nyomozás felügyeletére. Kifogásolta, hogy az orosz hatóságok az illetékes német szervektől nem kapták meg Navalnij orvosi leleteit és biológiai mintáit.

Véleménye szerint ez azt támasztja alá, hogy a Navanij-ügy megrendezésével egyes, általa meg nem nevezett országok feszültséget akartak kelteni Oroszországban a fehérorosz elnökválasztás mérlegének megvonásakor, blokkolni akarták Moszkvát abban, hogy megvédje a vele szövetséges ország szuverenitását. Nyugtázta, hogy semmi sem sikerült „azoknak, akik meg akarták kaparintani Fehéroroszországot”.

Egyesült Államok Alekszej Navalnij Oroszország méreg
Kapcsolódó cikkek