Közélet

Megnyíltak a NEA civil pályázatai

Több mint kilencmilliárd forintos keretre pályázatnak a szervezetek.

Megnyíltak hétfő délelőttől a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatai, a pénzügyi keret jövőre 9,3 milliárd forint. A kiírások a Bethlen Gábor Alapkezelő és a civilportál oldalán jelentek meg.

Október 12-től egy hónapon át az összevont szakmai és működési célokat is tartalmazó pályázatokat adhatják be a civil szervezetek,

Szalay-Bobrovniczky Vince a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a NEA pályázati lehetőségekről (2020. szeptember 17.)
Fotó: MTI/Soós Lajos

november 12-től pedig az egyszerűsített pályázatokat várják, amelyek beadására szintén egy hónap áll rendelkezésre.

Az egyszerűsített pályázatok keretösszege a tavalyi 200 ezer forintról 300 ezer forintra nőtt. A pályázható normatív támogatások maximális összege 750 ezer forint, ami az ideihez képest 250 ezer forinttal nő. A személyi jövedelemadónak az az egy százaléka, amelyet civil szervezeteknek adhatnak az adózók, de nem rendelkeznek róla, automatikusan a NEA-ba kerül, és a pénzt civil szervezetek támogatására fordítják. Az összeg pedig évről évre mintegy 1,5 milliárd forinttal nő.

A civil alapja soha nem látott fejlődésen ment át 2012 óta: idén a pályázható összeg 7,7 milliárd forint volt, jövőre 9,3 milliárd,

2022-ben pedig átlépi a 10 milliárd forintot.

Nemzeti Együttműködési Alap civil szervezetek
Kapcsolódó cikkek