Közélet

Nemzetgazdasági szempontok szólnak a védőoltások mellett

A Nézőpont Intézet tanulmánya szerint érdemes lenne a pneumococcus baktérium elleni vakcinát a társadalombiztosítás által finanszírozottá tenni.

A közhiedelemmel ellentétben az idősek nemcsak haszonélvezői a jóléti rendszereknek, hanem maguk is jelentős mértékben hozzájárulnak a nemzetgazdaság teljesítményéhez.

Egy 65 éves vagy idősebb magyar állampolgár átlagosan 728 ezer forintnak megfelelő hozzáadott értéket állít elő évente, ugyanakkor a rá jutó, becsült, éves egészségügyi kiadás 609 ezer forint

– derül ki a Nézőpont Intézet tanulmányából, amelyben az idősek társadalomban betöltött szerepét, tevékenységük gazdasági jelentőségét vizsgálták. Az elemzés készítői minden olyan szakpolitikai intézkedés bevezetését megfontolandónak tartanak, amely segít megőrizni, tovább erősíteni az idősek munkaképességét, egészségét, aktív gazdasági és társadalmi szerepvállalását. Ilyen intézkedés lehet többek között, ha felhívják a figyelmüket a fertőző betegségek megelőzését szolgáló vakcinákra, és azokat minél szélesebb körben elérhetővé teszik számukra.

Fotó: Shutterstock

A jelenleg legnagyobb kihívást jelentő koronavírus ellen még nincs hatékony, biztonságos, széles körben elérhető vakcina. Az idősek számára azonban a koronavírus-fertőzés mellett az influenza, valamint különösen az annak szövődményeiként is könnyen kialakuló pneumococcus okozta tüdőgyulladás és egyéb súlyos betegségek is fokozott kockázattal járnak.

Az influenza elleni védőoltás évek óta díjmentesen elérhető az időseknek, idén pedig a teljes társadalomnak.

A pneumococcus baktérium elleni vakcinát azonban nem finanszírozza az állam, pedig a pneumococcus által okozott invazív betegségek halálozási rátája a 65 év felettiek körében 25 százalékos. A Nézőpont Intézet tanulmányának eredményei alapján a várt társadalmi és gazdasági haszon várhatóan meghaladja a költségeket, az idősek védőoltással történő védelme összhangban van a WHO 2030-as immunizációs törekvéseivel is.

Az 65 év felettieknek nemcsak az unokák nevelésében, de a termelésben, szolgáltatásban és a fogyasztásban is felértékelődik a jelentőségük.

2018-ban az idősek 1348,3 milliárd forint értékben járultak hozzá a nemzetgazdasághoz.

A Nézőpont Intézet tanulmánya a 65 év feletti idősek gazdasági hozzájárulását négy tényezőn keresztül számszerűsítette: melletti munkavállalás, önkéntesség, informális gondozás és gyermekfelügyelet.

nézőpont intézet pneumococcus elleni védőoltás
Kapcsolódó cikkek