Közélet

Háromszáznál is többen sértették meg a kijárási tilalmat

A tömegközlekedésben, megállókban és az üzletekben 70 emberrel szemben intézkedtek csütörtökön.

A rendőrök 324 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megsértése miatt az elmúlt 24 órában – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert alezredes közölte:

 • a kijárási tilalmat megszegők közül 39 embert figyelmeztettek,
 • 170 bírságot szabtak ki
 • és 115 szabálysértési feljelentést tettek.
 • További három embert a rendőrök feljelentettek közterületi csoportosulás szabályainak megsértése miatt.

  Kitért arra: a szerdától hatályba lépett védelmi intézkedések új eleme, hogy a 10 ezernél nagyobb lélekszámú településeken, fővárosi kerületekben a polgármesterek dönthetnek a közterületi maszkhasználatról, ennek betartását is ellenőrzik. Csütörtökön 18 esetben intézkedtek ezzel összefüggésben, öt embert figyelmeztettek, tizenhármat pedig helyszíni bírsággal sújtottak.

  Fotó: Botár Gergely / MTI

  Kérdésre válaszolva elmondta: Magyarországon 147 olyan település van, amelynek 10 ezernél nagyobb a lakosságszáma. Velük felvették a kapcsolatot és tájékoztatást kértek, hogy élnek-e a szabályozási lehetőséggel. Ott, ahol kihirdettek már szabályozást, a rendőrség ellenőrzi annak is a betartását, munkájukat a honvédség is segíti.

  A tömegközlekedésben, megállókban és az üzletekben 70 emberrel szemben intézkedtek csütörtökön a szabálytalan maszkhasználat miatt, vagy azért, mert az emberek nem viseltek maszkot.

  Közülük 12 embert figyelmeztettek, 37-et helyszíni bírsággal sújtottak és 21-et feljelentettek.

  A tömegközlekedésben és az üzletekben már szeptember 21 óta kell maszkot viselni, azóta 3857 rendőri intézkedésre volt szükség a szabály be nem tartása miatt. Kiss Róbert ugyanakkor köszönetet mondott azoknak, akik betartják az előírásokat.

  Az alezredes emlékeztetett: a kijárási tilalom alól kivételt képez, ha valaki munkát végez, munkába megy, vagy a munkahelyéről hazafelé tart. Ehhez azonban munkáltatói igazolásra van szükség, amit a rendőrnek át kell adni igazoltatáskor.

  Mindenkinek személyes felelőssége, hogy védekezzen a fertőzés ellen

  - hangsúlyozta Müller Cecília, az országos tisztifőorvos.

  Az országos tisztifőorvos azt kérte: ne a kiskapukat keressük, hanem értsük meg a védekezés lényegét azt, hogy ebben mindnyájunknak nagyon fontos szerepe van.

  A cél az egészségügyi ellátórendszer megkímélése, és ennek érdekében a fertőzés átadásának megakadályozása minden hatékonynak tartott eszközzel – emelte ki. Az országos tisztifőorvos azt javasolja, hogy ott is viseljenek maszkot az emberek, ahol ezt jogszabály nem írja elő.

  Müller Cecília beszámolt arról, hogy a növekvő tesztelési igény miatt mobil tesztelőállomásokat is szolgálatba állítottak. Csütörtökön kettő, pénteken négy, a hétvégére pedig már hat helyen lesznek jelen a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szűrőbuszai.

  A szennyvízvizsgálatokról nincsenek jó hírek: sok helyütt emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, ami további fertőzéseket jelez előre

  - mutatott rá a szakértő.

  A kormany.hu kormányzati portálon megtalálható az igazolásminta. Külön kiemelte, hogy a munkáltatónak meg kell jelölnie, milyen céllal állítja ki az igazolást a munkavállalója számára. Megerősítette: a munkáltató más igazolást is kiállíthat, de a mintán megjelölt tartalmi elemeket ennek az igazolásnak is tartalmaznia kell.

  Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
  Kapcsolódó cikkek