Közélet

Biden száműzte Churchillt az Ovális Irodából

A héten beiktatott új amerikai elnök sok dolgokban más irányt mutat, mint elődje.

A héten beiktatott új amerikai elnök, Joe Biden sok dolgokban más irányt mutat, mint elődje, Donald Trump. Ennek fényében nem annyira meglepő az sem, hogy újratervezte az Ovális Iroda berendezését – számolt be a CNN.

Ennek esett áldozatul Winston Churchill mellszobra is, amely kikerült az elnök irodájából.

Az alkotás hosszú évek óta a Fehér Ház berendezésének részét képezi. Barack Obama elnöksége idején (amikor Biden alelnök volt) szintén az is irodán kívül lett kiállítva. Bár egyesek azt gondolták, hogy Obama kenyai gyökereire való tekintettel nem akarta a térséget akkoriban gyarmatosító ország jelentős vezetőjét kiemelt helyre tenni, az elnök úgy nyilatkozott, hogy semmi ilyesmi nincs a háttérben.

Kedvelem őt. Viszont kevés olyan asztal van az Ovális Irodában, ahova mellszobrokat lehet tenni, azt pedig nem szeretném, hogy az iroda rendetlenül nézzen ki

– nyilatkozta akkor Obama.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Churchill mellszobra Donald Trump elnöksége alatt, 2017-ben költözhetett újra a fő helyre. Most pedig újból elhagyni kényszerült az Ovális Irodát.

A költözés során Biden új mellszobrokat rakatott az Ovális Irodába: Cesar Chavez latin polgárjogi vezető, Martin Luther King tiszteletes, Robert F. Kennedy igazságügyminiszter, Rosa Parks afroamerikai polgárjogi aktivista és Eleanor Roosevelt first lady veszik majd körül az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökét.

ovális iroda Donald Trump Winston Churchill Jou Biden
Kapcsolódó cikkek