Közélet

Felfüggesztik a hétvégi oltási programot

Az AstraZeneca oltásokat egy későbbi időpontban kapják majd meg azok, akik regisztráltak – mondta György István, az országos oltási munkacsoport vezetője.

Felfüggesztik azoknak az oltását, akik az elmúlt napokban sms-t kaptak és oltópontra hívták őket, hogy AstraZeneca vakcinával beoltják majd őket

– jelentett be György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője. Hozzátette: az oltásra regisztráltakat sms-ben értesítik, hogy egy későbbi időpontban hol és mikor kaphatják meg a védőoltást. Kiemelte: a heti oltási program jól halad,

tegnap 77 ezer oltást adtak be, eddig összesen 1,1 millióan már túl vannak az első vakcinájukon.

Az átoltottság 10,9 százalékos és ez a dinamizmus optimizmusra ad okot. Ezen az oltási héten összesen 400 ezer oltást adnak be, a lakosság Moderna, Pfizer/BioNTech és Sinopharm vakcinát kaphat. A jövő héten pedig szintén további 400 ezer oltás beadására lesz lehetőség.

Fotó: Mónus Márton / MTI

Hétfőtől bezárnak az óvodák és az általános iskolák, erősítette meg Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára. Hozzátette: most viszont az intézmények nem biztosítanak gyermekfelügyeletet. Az általános iskolákban április 7-én indulhat újra a tanítás. Ugyanakkor hozzátette:

a gyermekek étkeztetését biztosítani kell, elvitelre és kiszállításra lesz mód.

A középiskolák működtetésében nincs változás, továbbra is digitális oktatás zajlik már november 11-e óta. Az érettségizők esetében az egyéni és kiscsoportos felkészítés lehetséges. A nyolcadikosokat érintő felvételi vizsgákkal kapcsolatban elmondta, javasolt a szóbelik online térbe terelése, nem szükségszerű, hogy ezek elmaradjanak – tette hozzá. A köznevelési kollégiumok nem biztosítanak most lakhatást, de egyes esetben erre lehetőség van az intézményvezetőknek. A versenysportolóknak fenntartott kollégiumok nyitva maradnak.

Mostantól a Favipiravír már a járóbeteg ellátás keretében is alkalmazható lesz, jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos, ezt a készítményt eddig csak kórházi körülmények között adták a koronavírusos betegeknek.

Müller Cecília györgy istván
Kapcsolódó cikkek