Közélet

Háromlépcsős béremelésben gondolkodnak az egészségügyi szakdolgozók

Megoldást kell találni az ápolók helyzetére, hogy működjön az egészségügy – mondta a MEKSZ elnöke.

Olyan kritikus a szakdolgozói létszámhelyzet az egészségügyben, hogy bérügyi okok miatt már egy kollégát sem veszíthet el az ágazat.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) ezért dolgozott ki egy háromlépcsős béremelési koncepciót

– mondta a Világgazdaságnak Balogh Zoltán, a MESZK elnöke. Az Egészséges Magyarország 2021–2027 című ágazati stratégia emberi erőforrásokat taglaló része is leírja ezt a kritikus helyzetet, amelyre kormányzati megoldást kell találni – tette hozzá –, hiszen ápolók, szakdolgozók nélkül nem lehet egészségügyi intézményeket működtetni.

A koncepciót elküldték az emberi erőforrások miniszterének, a belügyminiszternek és az országos kórház-főigazgatónak is. A szakdolgozói bérrendezés ütemezését és mértékét az új orvosi bértáblával összhangban alakították ki. Balogh Zoltán szerint

a háromszakaszos béremelés első fázisának dátuma 2021. június elseje lehetne. Ez a Semmelweis-nap, ekkorra szeretnék előrehozni a 2022. január elsejére tervezett béremelést, amellyel átlagosan 21 százalékkal kapnának többet a szakápolók.

Az első bértáblajavaslat szerint

egy kezdő szakdolgozó fizetése bruttó 264 ezer forint lenne a jelenlegi 202 ezer forint helyett, egy negyven éve a pályán lévő, több végzettséggel rendelkező szakdolgozó pedig bruttó 685 ezer forintot keresne a jelenlegi 645 ezer forint helyett.

Fotó: Balázs Attila / MTI

A MESZK azt is kéri, hogy az orvosi bérek rendezésében alkalmazott pótlékok mértékével arányos szakdolgozói pótlékokat vezessenek be.

Ilyen lehetne az 50-70 ezer forintos szakképzési pótlék vagy a 100 ezer forintos tudományos fokozati pótlék.

Azt is kérik, hogy a vezetői pótlék összegét emeljék 100 ezer forintra, a pótlék alapösszege pedig 50 ezer forint legyen. Ugyancsak javasolják a többletteljesítési kompetenciapótlék bevezetését, amely a bér 10 százaléka vagy 30, 40, esetleg 50 ezer forint lehetne.

A javaslat szerint a következő béremelési szakasz 2022. január elsejével lenne esedékes. A kezdő szakdolgozók fizetése maradna bruttó 264 ezer forint, a magas végzettséggel rendelkező, negyven éve a pályán lévő szakdolgozók viszont ekkortól már bruttó 1,2 millió forintot keresnének.

A harmadik béremelési szakasz 2023. január elsején léphetne életbe, ekkor a kezdő szakápolók bére bruttó 280 ezerre emelkedne, a negyvenéves munkaviszonnyal rendelkezők pedig bruttó 1,3 millió forintot kereshetnének.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek