Közélet

Engedélyezi a harmadik gyereket Kína

Az egykepolitika 2016-os elhagyása óta ez a második lazítás, a legutóbbi népszámlálás állhat a háttérben.

Engedélyezi a harmadik gyerek vállalását is a párok számára Kína – írja a Bloomberg. A döntést hétfőn, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága hozta meg az országot vezető Hszi Csin-Ping elnöklete alatt a hivatalos kínai hírügynökség, a Csinhua szerint.

A közleményből nem derül ki, hogy mikor lép életbe az új szabályozás, ám az ülésen, ahol a döntés született, a 2025-ig történő fontos lépésekről esett szó.

Az ország évtizedeken keresztül híres volt egyke-politikájáról, amely

1979-tól egészen 2016-ig a legtöbb esetben csak egy gyereket engedélyezett a családok számára.

A döntés egyik eredményeként jóval több fiú született mint lány, ami mára kifejezetten problémássá vált.

A döntés hátterében állhat, hogy a legutóbbi népszámlálás adatai szerint a munkaképes korú népesség csökkent az elmúlt évtizedben és a születésszám is csökkent.

Fotó: AFP

A Csinhua hírügynökség jelentése szerint a fejlett országokhoz képest most még alacsony is emelkedni fog, több ütemben. Kínában a nők 50, a férfiak 60 éves korukban mehetnek nyugdíjba.

A csökkenő születésszám azt is jelenti, hogy

a jelenleg 1,41 milliárd lakosú ország népessége akár már 2025-ben csökkenésnek indulhat.

Kérdéses, hogy a lazítás hatása ezen milyen mértékben változtathat. Amikor 2016-ban engedélyezték a második gyermek vállalását, az csak arra az évre növelte kissé a születésszámot, azóta folytatódik a csökkenés, melynek eredményeként.

1961 óta tavaly született a legkevesebb gyerek az országban.

A legtöbben a gyerekvállalás magas költségeivel indokolták, hogy nem éltek a legutóbbi lazítás lehetőségeivel és a Hongkongi Kína Egyetemen tanító Vivien Chan szerint is a döntés inkább csak a gazdagokat fogja gyerekvállalásra ösztönözni.

A rendelkezést a közösségi médiában azzal bírálták, hogy az egy gyermeket nevelő családokban felnőtt pároknak egyszerre kell négy nagyszülőt támogatni, három gyereket nevelni, miközben fizetik a jelzálogot. A bírálók szerint a nők munkavállalását is megnehezítheti a lépés.

egykepolitika Kína demográfia
Kapcsolódó cikkek