Közélet

Június közepére még többet tudhat a digitális védettségi igazolvány

Június közepére készülhet el a digitális védettségi igazolvány új funkciókat is tartalmazó fejlesztése.

Június közepére készül el a digitális védettségi igazolvány új funkciója, amellyel leolvashatóvá válik, hogy az applikáció használója mikor kapta meg a második oltását – írta meg a Magyar Nemzet. A lap értesülése szerint az applikáció ezután is folyamatosan frissülni fog, hogy újabb funkciókkal segítse a felhasználókat. Hamarosan például az is leolvasható lesz az alkalmazásról, hogy a koronavírus elleni milyen típusú vakcinát kapott a felhasználó.

Fotó: AFP

Mindez annak fényében különösen érdekes – jegyzi meg a lap –, hogy az uniós védettségi igazolvány bevezetésének az időpontja még nem mindig nem került nyilvánosságra. Erről bővebben itt olvashat:

Kétséges, hogy lesz-e júniusra uniós oltási igazolvány

Azok az országok, amelyek rá vannak szorulva a turistákra, várhatóan mindenkit beengednek majd és bármilyen oltást elfogadnak.

A Google Play áruházban EESZT-alkalmazás néven, az App Store-ban pedig EESZT Lakossagi néven érhető el az applikáció

- emlékeztet a Magyar Nemzet. Az alkalmazás közvetlenül kapcsolódik az oltóorvosok által használt informatikai rendszerhez, az EESZT-hez, így már az első védőoltás rögzítése után azonnal jelzi a beoltottságot. A program egyértelműen jelzi az oltás hiányát is. Az mobilalkalmazás az oltás tényét igazolja, tehát a vírusfertőzésen való átesettség bizonyításához továbbra is a védettségi igazolvány szükséges.

koronavírus elleni védettségi igazolvány vakcinaigazolvány koronavírus elleni oltás védettségi igazolvány
Kapcsolódó cikkek