Közélet

Többen is bírálták a bérlakásrendszerről szóló törvényjavaslatot

A lakástörvény módosítása lehetővé tenné, hogy kedvezményesen megvásárolhatóvá váljanak az önkormányzati bérlakások.

Újabb kormánypárti városvezetők bírálják a bérlakásrendszerről benyújtott törvényjavaslatot – írja az RTL Klub. Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő javaslata szerint

 

az önkormányzatok a piaci árért alacsonyabban adhatnák el a bérlakásaikat.

A székesfehérvári és a balassagyarmati fideszes polgármesterek szerint mindez megszűntetné az önkormányzati lakáspolitikát és súlyos vagyonvesztéshez vezetne. A kormánypárt úgy reagált, több tízezer család csak így juthatna saját lakáshoz.

„Így nem jó a lakástörvény tervezet” – kezdte Facebook-posztját Balassagyarmat polgármestere, Csach Gábor. „Az elmúlt két napban több levelet írtam annak érdekében, hogy a Parlamentnek kedd este benyújtott T/16223. számú a lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló törvénytervezetet (miszerint a bérlők rendkívül kedvezményesen vásárolhatnák meg bérleményüket)

 

vonják vissza, vagy jelentősen módosítsák„

 

– írta a politikus.

Fotó: MTVA / MTI

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármesterének posztja szerint a javaslat

 

komoly társadalmi problémákat eredményezne, megszüntetné az önkormányzati lakáspolitikát, ráadásul komoly vagyonvesztést okozna.

 

Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester nyílt levélben reagált először a tervezett miatt.

 

Javaslatod megítélésem szerint marhaság!

 

– fogalmazott bejegyzésében. Kifejtette: véleménye szerint értelmetlen az a törvényjavaslat, amelynek értelmében „a valós 20 százalékáért kell eladni valamit”. Ezáltal ugyanis az önkormányzatok is bevételi forrást veszítenének, valamint nem marad olyan bérbe adható lakásuk sem, amivel a többi lakost segíteni tudnák.

Böröcz László országgyűlési képviselő nevével kedden éjszaka benyújtásra került a lakástörvény módosítása, amely lehetővé tenné, hogy kedvezményesen megvásárolhatóvá váljanak az önkormányzati bérlakások. A képviselő az Indexnek azt mondta, hogy tömeges megkeresések nyomán, és egyeztetéseket követően nyújtotta be a javaslatát a parlamentnek. Böröcz szerint a jogalkotói szándék hátterében az áll, hogy mindenki magántulajdonhoz juthasson, az is, akinek másként erre nem lett volna módja.

önkormányzati lakás
Kapcsolódó cikkek