Közélet

Senki testi épségéért nem áll jót az Amazon-vezér

Amikor Jeff Bezos, az Amazon alapítója júliusban elindul társaival az első űrutazására, a biztonsága szinte teljes mértékben az általa 20 éve alapított cég kezében lesz – írja a The Wall Street Journal.

Az New Shephard (Új Pásztor) utasainak alá kell írnia egy nyomtatványt, amelyben lemondanak minden jogukról, hogy probléma esetén bepereljék Bezos vállalatát, a Blue Origint.

Bezos egy kisebb csapattal teszi meg első kereskedelmi űrutazását, miközben a felemelkedő iparág százakat tervez a Föld köré juttatni. Jelenleg azonban nem védi őket semmilyen szövetségi vagy hatósági szabályozás, amit például a kereskedelmi légi közlekedésénél már kialakítottak a kormányzatok.

Fotó: SAUL LOEB / AFP

Az amerikai kongresszus 2004-ben engedélyezte az űrutazással foglalkozó cégeknek, hogy önszabályozók legyenek, ezzel is teret engedve az innovációnak. A rendszer 2023-ig így is marad, ennek ellenére több évig húzódott a fizetős utak indulása.

A törvényhozók és az iparág vezetői azonban már tárgyalnak a szabályozásokról, például az utasok megfelelő kiképzésének előírásáról. Ilyen jellegű képzéseket eddig is alkalmaztak ezek a cégek vendégeik számára.

Jeff Bezos is felszáll cége első űrutazásán

Az amerikai dollármilliárdos mellett öccse, Mark Bezos is az űrhajón fog utazni.

 

rakéta Blue Origin Jeff Bezos Amazon űrutazás
Kapcsolódó cikkek