Közélet

Tovább bővítette laborhálózatát Synlab

Átadta új járványügyi laboratóriumi részlegét a Synlab Hungary Kft., Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója. A 281 millió forint összértékű beruházáshoz 140 millió forintos támogatást nyert el a vállalat a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. pályázatán.

Az új csepeli laboratóriumban, az új járványügyi részlegen a koronavírus-járványhoz köthető vizsgálatokat, így PCR- és antitestvizsgálatokat végeznek.

A támogatás segítségével már idén januárban jelentősen több PCR-tesztet tudtunk elvégezni a csepeli központi laboratóriumunkban – mondta Lévai Richárd, a Synlab Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Az új járványügyi részleg átadásával pedig tovább tudtuk bővíteni a kapacitásainkat.

A laborban folyamatosak a fejlesztések, több laboreszközt is beszereztek. A tavaly tavaszi teljes leálláskor minden munkatársukat megtartották, azóta pedig további munkahelyeket teremtettek

– tette hozzá.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A Frankfurti Értéktőzsdén jegyzett Synlab Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója. Magyarországon a csepeli központi laboratóriumban hatezer négyzetméteren végzik a minták analízisét és a leletek értékelését.

A járvány tavalyi kitörése után a Synlabot – egyedüli magánszolgáltatóként – hivatalos járványügyi labornak jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ, ami azt jelenti, hogy a vállalat a magánellátás mellett közfinanszírozott formában is végezhet PCR-vizsgálatokat. Idén áprilisban és májusban a kapacitások legnagyobb részét – az oltási program begyorsulásával – már a koronavírus elleni antitestvizsgálatok kötötték le. A cég adatai szerint napi több ezer ilyen vizsgálatot végeztek, ami 3-4-szerese az év eleji szintnek.

Azt látjuk, hogy az antitestvizsgálatoknál tapasztalt korábbi roham kezd csitulni, azonban még mindig maximális kapacitással dolgozunk

– mondta Lévai Richárd. Ennek ellenére a koronavírushoz köthető vizsgálatok a szolgáltatásaink csak egy részét jelentik, évente ugyanis 50 millió egyéb laboratóriumi teszt készül nálunk – tette hozzá.

Synlab
Kapcsolódó cikkek