Egy összegben hathavi fizetésüket kapnák meg a rendvédelmi dolgozók 2022 elején, amely mintegy 178 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek, derül ki a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) és a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) üléseinek jegyzőkönyvéből – írta meg a Napi.hu

 A pluszpénz kifizetését 5,5 százalékos GDP-növekedéshez kötnék.

2019-ben döntött arról a kormány, hogy a rendvédelmi hivatásos állománynak 3 évenként 6 havi illetménynek megfelelő összegű szolgálati juttatás jár, azonban egy évvel előre hoznák az eredetileg 2023-ra tervezett rendvédelmi szolgálati juttatás kifizetését. Ennek pénzügyi fedezetigényének nagy része  – körülbelül 110 milliárd forint – már be van tervezve az idei és a jövő évi költségvetésbe, a fedezet többi részéről azonban még nem született döntés. 

A pluszjuttatással fejenként mintegy 900 ezer és 2 millió forint közötti összeget kapnának a rendvédelmi dolgozók.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A Napi.hu azt írja, a kifizetés feltétele a három év folyamatos hivatásos szolgálati jogviszony fennállása – a 2022. év elejei kifizetés esetében ez a bázis dátum 2020. január 1-je lenne. A 2021. december 31-gyel leszerelők közül csak a nyugállományba vonulókra terjesztenék ki a fegyverpénzt. A korábbi tárgyalásokon felmerült, hogy a pluszjuttatást csak azok kaphatnák meg, akik vállalják, hogy további három évig nem mondanak fel. A kifizetés részletszabályainak kidolgozása szeptemberben történik, ekkor kerülhet sor a BÉT ülésének újbóli összehívására is.