A Pécsi Tudományegyetem (PTE) csaknem 5500 hallgatót vett fel a  az idei általános felvételi eljárásban, a felvettek száma 583-mal, 12 százalékkal haladja meg a tavalyi létszámot. Ez a növekedés felülmúlta a várakozásokat: az emelkedés a PTE beiskolázási kampányának is köszönhető, amelynek fontos eleme volt a rektori ösztöndíj.

Az egyetem közleménye szerint az 5432 hallgató 59 százaléka alapképzésen, 16-16 százaléka osztatlan és mesterképzésen tanulhat szeptembertől. 

A felvettek mintegy 84 százaléka támogatott szakokra került be, és 69 százalékban teljes idejű képzésen kezdhetik meg tanulmányaikat.

Fotó: Sóki Tamás / MTI

Továbbra is az ápolás és betegellátás alapképzés szakirányai, a jogász, az általános orvos osztatlan képzés, valamint a pszichológia szak a legnépszerűbbek. 

Sokan érdeklődtek az osztatlan tanári szakok, a gazdálkodási és menedzsment, a mérnökinformatikus, a fogorvos szak iránt is. 

Idén az egyetem kultúratudományi, pedagógusképző és vidékfejlesztési kara 46, az állam- és jogtudományi 25, a közgazdaságtudományi kar 18, a műszaki és informatikai kar 16 százalékkal növelte a felvettek számát az előző évihez képest. 

Az új külföldi és a pótfelvételi eljárásban bekerülő hallgatókkal együtt ősszel várhatóan több mint 7000 új diák kezdhet tanulni a PTE-n. Csütörtök este lettek nyilvánosak az idei felsőoktatási felvételi ponthatárok. Az egyetemre jelentkező közel 11 ezer fő 21 százaléka valamelyik mesterképzést jelölte meg.