A koronavírus legagresszívabb válfajáról, a delta mutáns terjedéséről osztott meg új kutatási eredményeket az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

Aki elkapta a variánst, súlyosabb és hosszabb lefolyásra számíthat, mint az eredeti koronavírus betegség esetén – közölte a CNBC.

A tanulmány szerint:

a variáns ugyanolyan fertőző, mint a bárányhimlő, gyorsabban terjed viszont az ebolánál, sőt még a spanyolnáthánál is, amely a Covid előtt pontosan száz évvel jelent meg. 

Egyedül a kanyarónál tűnik visszafogottabbnak.

Fotó: Shutterstock

A delta variáns 132 országban van jelen és az Egyesült Államokban már a mutáns a betegség uralkodó formája.

Az orvosok háborús állapotként értékelik a helyzetet, amelyben az ellenség megváltozott és minden eddiginél gonoszabb testet öltött.

Az amerikai egészségügyi tisztviselők szerint az államnak még nagyobb erőfeszítéseket kellene tennie az átoltottság érdekében.

A vakcinák a fertőzés esélyét a harmadára, míg az elhalálozás veszélyét a tizedére csökkenthetik.

Joe Biden csütörtökön jelentette be, hogy a szövetségi dolgozók kötelesek igazolni a védettségi státuszukat.

Ez egy amerikai tragédia. Emberek halnak meg, akiknek nem kéne meghalniuk

– fogalmazott az elnök. Az új irányelvek a lakosság mintegy kétharmadára vonatkoznak.

Az oltatlanok kötelező maszkviselésre, és heti több koronavírus tesztelésre számíthatnak.

A Kanadában, Szingapúrban és Skóciában végzett vizsgálatok alapján a delta variánssal fertőzött emberek körében sok esetben borítékolható a kórházi kezelés, nagyobb esély van az intenzív osztályra kerülésre, az oxigénhiányra és a tüdőgyulladásra,  és végső soron a halál a bekövetkezhet.

Az amerikai válságstáb tájékoztatása szerint az elmúlt két hétben 145 százalékkal emelkedett a koronavírusos megbetegedések száma.