Közélet

A PSG kriptójából is kap Messi

Ezzel a csapat is jól jár, hiszen a PSG zseton értéke több mint duplájára nőtt az átigazolás hírére. A szurkolói kriptók a csapatok számára fontos bevételi források lehetnek.

Átigazolása során Lionel Messi a Paris Saint-German csapatától a klub kriptójának zsetonjából is kap – írja a Reuters. A szurkolói zsetonok hasonlóan működnek a többi kriptopénzhez, ám mindemellett apróbb döntések kapcsán szavazhatnak is a rajongók ezek segítségével a klubot érintő kérdésekben.

Fotó: Bertrand GUAY / AFP

A játékos üdvözlő csomagja részeként kap a PSG zsetonjából, ám azt nem közölték, hogy pontosan milyen összegben. A csapat tájékoztatása szerint jelentős részét képezi a kifizetésnek a kripto.

A szurkolói kriptók piacára egyre több csapat lép be, hogy újabb bevételi forrásokra tegyen szert, köztük Messi volt csapata a Barcelona, mely már 2020-ban elindította sajátját. A francia csapattal és másokkal a kriptopénzek elindításában együttműködő socios.com szerint már közel 200 millió dollárnyi bevételt hozott a kibocsátó kluboknak.

A klubok által kibocsátott zsetonokkal ugyanúgy különböző kriptotőzsdéken lehet kereskedni, mint a Bitcoinnal vagy az Etherrel és azok árfolyama is szélsőségesen változhat, ráadásul ezek az árváltozások nem feltétlenül a csapatok teljesítményétől függenek. Mindenesetre a PSG zsetonja Messi leigazolásának hírére 130 százalékot drágult és a socios.com szerint a csapat keresett is ezen. Az esetre rálátó források szerint mintegy 30 millió euró bevétel érkezett új kibocsátásból, melynek a többsége a francia csapathoz folyt be.

Az argentin csatár segíthet a francia csapatnak a Bajnokok Ligája megnyerésében, mely a katari tulajdonosok fontos célja.

Lionel Messi PSG kripto Paris Saint-Germain szurkolói kripto
Kapcsolódó cikkek