Az AstraZeneca a Covid–19-járvány kapcsán számos kutatást indított a vakcinafejlesztés mellett. Ezek egyike egy olyan program, amely védelmet nyújthat azok számára, akik betegségük vagy más gyógyszerrel történő kezelésük miatt nem kaphatnak oltást. A passzív immunizálás során a Covid–19-fertőzés megakadályozására képes antitesteket juttatunk a szervezetbe.

Fotó: Shutterstock

Az AstraZeneca által fejlesztett hosszú hatású antitest-kombináció (Long-acting antibody, LAAB) készítmény kiemelkedő hatékonysággal képes megelőzni a súlyos, illetve halálos kimenetelű Covid–19-fertőzést olyan egyéneknél, akik esetében a vakcináció nem kivitelezhető vagy nem eredményes. 

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a hosszú hatású antitest-kombináció 77 százalékkal csökkentette a tüneteket okozó Covid–19 kialakulásának kockázatát a placebóhoz képest.

Az AZD7442-t, az első antitest-kombinációt úgy fejlesztették ki, hogy potenciálisan hosszú távú védelmet nyújtson, és megelőzze a koronavírus-fertőzés súlyos következményeit. A vizsgálatban 5197-en vettek részt, őket 2:1 arányban véletlenszerűen válogatták be az AZD7442 készítményt és a placebót kapó csoport között. A résztvevők több mint 75 százalékának voltak olyan társbetegségei, amelyek a jelentések szerint csökkentik a beteg szervezete által a védőoltásra adott immunválaszt. A LAAB jól tolerálható volt, és az előzetes elemzések azt mutatják, hogy a mellékhatások kiegyensúlyozott arányban fordultak elő a placebo- és az AZD7442-csoportok között. 

Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatás-fejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: 

Újabb megoldásokra van szükségünk azok számára, akiket a Covid–19 elleni vakcina nem véd megfelelően. Ezeknél a magas kockázatú személyeknél mért hatékonysági és biztonsági adatok azt mutatják, hogy a hosszú hatású antitest-kombinációnk a vakcinák mellett védelmet nyújthat a tünetekkel járó és súlyos betegséggel szemben.

Az AZD7442-t az AstraZeneca saját fejlesztésű technológiájával optimalizálták, amely révén akár 12 hónapos védelmet is nyújthat a Covid–19 ellen, és intramuszkuláris injekcióban kell beadni. Az előzetes laboratóriumi eredmények azt mutatják, hogy az AZD7442 készítmény a tesztek alapján minden jelenleg ismert vírusváltozat – így a delta-variáns – ellen is hatásosnak mutatkozik.