A kínai védelmi minisztérium határozottan ellenzi az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália közötti, az atommeghajtású tengeralattjárók szállítására vonatkozó együttműködést – közölte csütörtökön a tárca szóvivője.

Fotó: - / Naval Group, Europress/AFP

Vu Csian szóvivő egy sajtótájékoztatón szólt erről, amikor a három ország közötti, atommeghajtású tengeralattjárókra vonatkozó üzletről beszélt. 

Bármilyen formában is valósuljon meg, ez az együttműködés súlyosan fokozza a regionális fegyverkezési versenyt, sérti a térség békéjét és stabilitását, akadályozza az atomfegyver-mentességre vonatkozó nemzetközi erőfeszítéseket, és veszélyezteti a világ békéjét és stabilitását – hangsúlyozta Vu Csian. 

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia – Franciaország előzetes tájékoztatása nélkül – szeptember 15-én biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven. Ezzel összefüggésben pedig Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. 

Emiatt Franciaország egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el, ami diplomáciai válságot okozott Franciaország és az Egyesült Államok között. Ausztrália a megváltozott biztonsági környezettel indokolta döntését.