Az Európai Unió (EU) támogatásáról biztosította kedden Franciaországot abban a vitában, amely amiatt alakult ki, hogy Ausztrália a nemrég létrehozott brit-amerikai-ausztrál védelmi és biztonsági partnerség (AUKUS) nyomán felmondott egy szerződést francia tengeralattjárók vásárlásáról.

Josep Borrellnek, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének keddi beszámolója szerint az EU-tagállamok külügyminiszterei az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán megvitatták az esetet, és nagyon kiábrándítónak minősítették a helyzetet. 

A miniszterek egyértelmű szolidaritásukat fejezték ki Franciaországgal

– mondta. Az ügy nem csak Franciaországot, hanem az egész EU-t érinti – hangsúlyozta.

Fotó: Shutterstock


Ausztrália a múlt héten megállapodott nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárók beszerzéséről az AUKUS-paktum részeként, és felmondta a Franciaországgal 2016-ban kötött, több tízmilliárd dolláros szerződést 12 hagyományos meghajtású tengeralattjáró vásárlásáról.
Borrell szerint a Marise Payne ausztrál külügyminiszterrel közös találkozóján

sajnálkozásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az EU-t kihagyták az új szövetségből.

A dpa német hírügynökség szerint a vita miatt félő, hogy elhalasztják a kereskedelem- és technológiapolitikai tárgyalásokat az EU és az Egyesült Államok között.
Clément Beaune uniós ügyekért felelős francia államtitkár nem zárta ki, hogy megszakítják a folyamatban lévő tárgyalásokat, amelyeket az EU és Ausztrália folytat egy szabadkereskedelmi egyezményről.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke határozott támogatásáról biztosította Párizst, míg Heiko Maas német külügyminiszter zavarónak írta le az új szövetséget. 

Kijózanító, nem csak Franciaország számára

– mondta az utóbbi újságíróknak. 

Nagyon is meg tudom érteni francia barátaink dühét

– tette hozzá.
A Joe Biden amerikai elnök, valamint Scott Morrison ausztrál és Boris Johnson brit miniszterelnök által bejelentett kezdeményezés szakértők szerint egyértelmű kifejeződése annak az aggodalomnak, amellyel az amerikai, a brit és az ausztrál kormány az indiai- és a csendes-óceáni térségben zajló kínai katonai tevékenységet figyeli.
Mindeközben a francia elnöki hivatal keddi közlése szerint Emmanuel Macron államfő telefonbeszélgetést folytatott Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, akivel egyetértettek abban: Franciaország és India kész együttműködni az indiai- és a csendes-óceáni térségben.