Az atomenergia jelenti a tartós megoldást a klímavédelem és a károsanyag-kibocsátás mérséklése szempontjából — jelentette ki csütörtökön Eduard Heger szlovák miniszterelnök az Ausztriában zajló, elsősorban európai uniós kérdésekre koncentráló alpbachi nemzetközi fórumon. A panelbeszélgetésben internetes összeköttetés révén részt vevő kormányfő stabil megbízható energiaforrásnak nevezte az atomenergiát.

Fotó: Hans Lucas / AFP

Kijelentette, hogy Szlovákia 2023-ig kivonja energiaforrásai közül a szénből nyert energiát. 

Ezzel párhuzamosan elkészül a mohi atomerőmű. 

Amint a létesítmény elkezd áramot termelni, energiaexportőrök leszünk 

— tette hozzá Heger.

A szlovák miniszterelnök úgy vélekedett, hogy bár a megújuló energiaforrások továbbra is fontosak, de több évtized tapasztalata azt mutatja, hogy az atomenergia megbízható, míg az előbbieknél "még rá kell jönni, hogyan lehet nagyobb hatásfokot elérni". Mindemellett hangsúlyozta, hogy "reális és megvalósítható megoldásokra" kell törekedni a klímavédelmi erőfeszítések során. Egy, a nukleáris biztonságot firtató kérdésre válaszolva Heger elmondta, hogy a korszerű technológiáknak és a jobb biztonsági intézkedéseknek köszönhetően nem fordulhat elő olyan baleset a szlovák atomerőművekben, amilyen az 1986-os csernobili nukleáris katasztrófa volt.


Michal Kurtyka lengyel környezetvédelmi miniszter szintén arról beszélt, hogy az elkövetkező két évtizedben az atomenergia fog előtérbe kerülni hazája energiaforrásai közül. Lengyelországban a legmagasabb a szénerőművek aránya az EU-tagállamai közül, s az ország eddig egyetlen atomerőművel sem rendelkezik. Kurtyka egyben óva intett attól, hogy Európában a károsanyag-kibocsátást úgy csökkentsék, hogy az erősen szennyező iparágakat a világ más térségeibe helyezzék ki.

Nem zöld szigeteket, hanem egy zöld világot szeretnénk

— hangsúlyozta a lengyel miniszter.


Az alpbachi fórumot 1945 óta évente megrendezik, az idei már a 76. alkalom. Célja, hogy az egész kontinenst érintő aktuális társadalmi és szociális kérdéseket vitassanak meg politikai, üzleti, tudományos és kulturális megközelítésben egyaránt.