Közleményben kérte az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a nemzetközi szövetséget (FIFA), hogy álljon el a kétévenkénti világbajnokság rendezésének tervétől.

Fotó: Tiziana FABI / AFP

A szervezet honlapján szerdán közzétett állásfoglalás szerint kivitelezhetetlen a FIFA terve, ezért vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz a nemzetközi mérkőzésnaptár megreformálása ügyében.

Az UEFA csalódott a FIFA által alkalmazott módszerben, miszerint már azelőtt kommunikálja és népszerűsíti a lehetséges radikális változást, hogy arról egyeztetett volna az érintettekkel

– áll a közleményben. Hozzáteszik, hogy a tervvel kapcsolatban rengeteg  nyitott kérdés, miközben az leértékelné a világbajnoki cím értékét és a női labdarúgásnak sem tenne jót. Az UEFA megjegyzi, múlt kedden egyeztetést kezdeményeztek a FIFA-val és az 55 európai szövetséggel, ám egyelőre nem kaptak választ. Korábban Aleksander Ceferin UEFA-elnök az európai együttesek vb-bojkottjával is fenyegetőzött arra az esetre, ha a FIFA javaslatát elfogadják.

A FIFA hétfőn jelentette be, hogy jövő csütörtökön, online tárgyalnak az ügyben, melyet  Európa mellett Dél-Amerikában is hevesen elleneznek, ugyanakkor a FIFA technikai bizottságának áldását élvezi, olyannyira, hogy a francia Arsene Wenger vezette testület kezdeményezte a kétévenkénti vb-t szeptember 9-én.

Az európai bajnokságok és klubok, valamint az UEFA szerint azonban a naptár így is túlzsúfolt és az éljátékosok túlterheltek. Wengerék és a FIFA álláspontja szerint viszont sok ország esetében az egyetlen igazi sportági húzóesemény a vb, ami mellett így szakmai indokok és erős gazdasági érvek is szólnak. Ráadásul a Wenger-féle bizottság szerint mindez azt kellene, hogy jelentse, hogy az Európa-bajnokságok 2027-től páratlan években kerüljenek megrendezésre. Ceferin szerint azonban az UEFA nem érdekelt abban, hogy kétévente kerüljön sor Eb-re.

Az ötlet a jelenlegi FIFA elnök Gianni Infantino fejéből pattant ki, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez májusban a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült is megnyernie. A Magyar Labdarúgó Szövetség minden erejével az UEFA-t támogatja a világbajnoki rendezés kérdésében.