Nem helyes a nyugati kritika, ami azért érte Malit, mert az orosz segítségért fordult, miközben Franciaország kivonja a csapatait az országból – közölte Szergej Lavrov az ENSZ általános gyűlésén szombaton a Deutsche Welle szerint.

Fotó: Kirill Kallinikov / Sputnik

Az országot azért kritizálták az utóbbi időben, mert az orosz magánhadsereghez, a Wagner csoporthoz fordult, ugyanakkor az orosz külügyminiszter szerint az ország a terrorizmus ellen küzd, miközben Franciaország jelentősen csökkenti katonai jelenlétét a nyugat-afrikai országban, így a kritkák sértőek, különösen a bamakói kormány számára, mely külföldi partnerek segítségét kérte.

Mali miniszterelnöke, Choguel Kokalla Maiga a gyűlésen azzal vádolta Franciaországot, hogy egyoldalú döntésükkel magára hagyja Malit. Az országot jelenleg átmeneti kormány vezeti, köszönhetően az alig pár hónap alatt végrehajtott két puccsnak, a franciák a Száhel-övezetben tartózkodó csapatok számát a jelenlegei 5000-ről 2023 végére szeretnék 2500 és 3000 közé csökkenteni.

Lavrov nem kímélte az Egyesült Államok afganisztáni kivonulását sem beszédében, szerinte az amerikaiak a csapatok kivonása során teljes mértékben figyelmen kívül hagyták a következményeket és rengeteg fegyvert hagytak Afganisztánban. Ugyanakkor elmondta, hogy Oroszország, Kína, az Egyesült Államok és Pakisztán dolgozik azon, hogy az országnak reprezentatív kormánya lehessen és megakadályozzák az extremizmus terjedését. A tálib kormány nemzetközi elismerése azonban egyelőre nincs napirenden az orosz külügyminiszter szerint.

A tálibok nemrég jelöltek követet az ENSZ-be, ám az elűzött kormány megbízottja úgy gondolja, hogy továbbra is érvényes az ő megbízása is, így diplomáciai fronton is összecsapás várható az ország képviseletéről a testületben.

Lavrov emellett aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok és Kína közötti feszült viszony miatt és ismét a nyugati országokat kritizálta az ENSZ szerepének mérséklése miatt. Moszkva a szervezet Biztonsági Tanácsának öt állandó képviselője – az oroszok mellett Kína, az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia – részvételével szeretne csúcstalálkozót összehozni.