A működési engedélyét pénteken elvesztő City Insurance fizetésképtelenné nyilvánítása kapcsán rendelt el vizsgálatot Florin Citu román miniszterelnök szerdán.

Fotó: Andrei Pungovschi / Bloomberg via Getty Images

Az ország legnagyobb biztosítója, mely 3 millió ügyféllel és a gépjárműfelelősség-biztosítás piacán 45 százalékos részesedéssel rendelkezik így számos vizsgálatnak nézhet elébe.

A kormányfő közölte, hogy a szerdai kormányülésen elfogadtak egy sürgősségi kormányrendeletet, amely szavatolja, hogy egyetlen biztosított se szenvedje meg ezt a csődöt. A rendelet lehetővé teszi, hogy a biztosítottak állami garancialapja a működési engedély bevonásáról szóló rendelkezés megjelenése után 60 napon belül elinduljanak a kárigények kifizetései.

A pénzügyi felügyelet fizetésképtelenné nyilvánította a biztosítót, és kérte, hogy az illetékes bíróság állapítsa meg a csődöt. Ez a jogi eljárás azonban elhúzódhat, ezért fogadta el a rendeletet a kormány.

Citu azért indította a vizsgálatokat, mert nehezen tudja elhinni, hogy több éven át a különböző ellenőrzéseket végzők nem vettek észre semmi rendellenességet a biztosító pénzügyeiben. Éppen ezért meg kell nézni, hogy a pénzügyi felügyelet milyen mértékben tett eleget kötelezettségeinek. Tekintve, hogy a felügyelet a parlament ellenőrzése alatt áll, reményét fejezte ki, hogy parlamenti vizsgálóbizottság is alakul az ügyben.

A fokozottan koncentráltnak számító román biztosítópiacon ez már az utóbbi évek negyedik csődje lehet, miután 2015-ben és 2016-ban a két legnagyobb román biztosító, az Astra és a Carpatica, tavaly pedig a CertAsig ment tönkre. A román gazdasági sajtó becslése szerint a City Insurance várható csődje félmilliárd euróba kerül az államnak.