Vallóniában, Belgium déli, francia nyelvű országrészében ötszörösére nőtt a koronavírus elleni oltásra jelentkezők száma, miután a regionális parlament az oltási igazolvánnyal rendelkezők szórakozási lehetőségeinek kiszélesítését jelentette be — erről tájékoztatott a belga sajtó hétfőn.

Fotó: ERIC LALMAND / BELGA MAG / Belga via AFP

Sajtóbeszámolók szerint a vallon parlament döntése értelmében a teljes védettséggel vagy a friss koronavírus-teszttel rendelkezők, valamint azok, akik már igazoltan átestek a vírus okozta fertőzésen, korlátlanul látogathatják a bárokat, éjszakai klubokat. Emellett beltéri rendezvényeken vehetnek részt és idősotthonokba látogathatnak az orrot és a szájat eltakaró maszk használata nélkül is.

Elio Di Rupo vallon miniszterelnök bejelentette, hogy oltási igazolványra lesz szükség a fitneszközpontok és valamennyi sportcsarnokban szervezett esemény látogatásához is.

Az intézkedés célja, hogy nagyobb biztonságot nyújtson a beoltottaknak és meggyőzze azokat, akik mindeddig ellenálltak. A szabályozás október közepétől lép hatályba és december 31-ig marad érvényben. Di Rupo hozzátette: lehetőség van az intézkedés visszavonására, ha a vírushelyzet megköveteli.

Beszámolók szerint a vallon kormányfő bejelentését követően alig néhány óra leforgása alatt több mint négyezren jelentkeztek a koronavírus elleni oltásra, szemben az előző napok átlagos 800 jelentkezőjével.

Néhány nagyvárosban az oltásra jelentkezők száma megközelítette az ötezret — közölték.

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó vallon szabályozás szinte azonos a brüsszeli régióban bevezetni tervezett rendelkezéssekkel. A fővárosi régióban leghamarabb szintén október 15-én léphet hatályba a szabályozás. Flandria, Belgium északi, flamand nyelvű országrésze a jövő héten dönthet az oltottaknak nagyobb szabadságot, az oltástól vonakodóknak pedig a korlátozások fenntartását jelentő szabályozásokról.

A járvány megjelenése óta 1 millió 233 ezer 723-an fertőződtek meg és 25 554-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekben Belgiumban.