Nicolas Chaillan, az amerikai hadsereg első szoftverfejlesztési vezetője még szeptember elején mondott le, tiltakozásul a hadsereg lassú technológiai fejlődése miatt, továbbá azért, mert nem bírta tovább nézni, ahogy Kína átveszi a vezetést az Egyesült Államoktól. Lemondása óta az első interjújában, melyet a Financial Timesnak adott, Chaillan elmondta, hogy 15-20 éven belül az Egyesült Államoknak esélye sem lesz Kína ellen és a küzdelem már most eldőlt.

Fotó: NICOLAS ASFOURI / AFP

A 37 éves Chaillan szerint Kína globális dominanciáját hozza az ország mesterséges intelligencia, gépi tanulás és egyéb kiberbiztonsági készségei fejlődésének köszönhetően, miközben az Egyesült Államok olyan, sokkal kevésbé fontos fejlesztésekre mint az F35-ös, ötödik generációs vadászgép fejlesztése, költ el dollármilliárdokat. 

Mindeközben több kibervédelmi rendszere a védelmi minisztériumnak óvodás szinten van 

– tette hozzá.

A lemondott vezető kritizálta a Google vonakodását a Pentagonnal történő együttműködésre, miközben a kínai cégek kötelesek az ázsiai ország hadseregével együttműködni. Azt elismerte, hogy Amerika továbbra is háromszor több pénzt költ a hadseregére mint Kína, ám a magas beszerzési költségek és a rossz irányba történő befektetések miatt úgy gondolja, hogy ez nem számít.

A nyilatkozat megerősíti a Kongresszus számára készített nemzetbiztonsági tanács által készített jelentést, mely szerint a következő 10 évben Kína lehagyhatja az Egyesült Államokat mint a mesterséges intelligencia terén vezető szuperhatalom. Vezető katonai szakértők ugyancsak elismerik, hogy a Pentagonnak jobban kellene működnie a megfelelő képességű kiberbiztonsági szakértők toborzása, képzése és megtartása terén.

Lloyd Austin védelmi miniszter júliusban arról beszélt, hogy a Pentagonnak sürgősen lépéseket kell tennie a mesterséges intelligencia terén és 1,5 milliárd dolláros befektetést kell eszközölnie a területen, 

ahol mintegy 600 projekt már így is folyamatban van. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy nem szabad biztonsági és etikai kiskapukat keresni ennek terén. Michael Groen, a közös mesterséges intelligencia központ vezetője a múlt héten arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazásához a hadseregnek változtatnia kell kultúráján.

A távozó Chaillan szeptemberi lemondólevelében élesen kritizálta a hadsereget, ahol gyakran a terület olyan vezetőket kapott, akik nem voltak kompetensek a témában, miközben az ő szolgálati ideje is elsősorban alapvető felhőszolgáltatások és laptopok javításával telt az innováció helyett.