Javaslatot tett a Jair Bolsonaro brazil elnök elleni bűnvádi eljárás indítására a brazil szenátus egy bizottsága kedden, hogy az elnök feleljen a világ második legnagyobb halálozását hozó járványkezeléssel kapcsolatos tettei és mulasztásai miatt.

A kormány járványkezelését vizsgáló hat hónapos procedúra végén a bizottság tagjai 7:4 arányban döntöttek amellett, hogy felszólítják az ügyészeket a Bolsonaro elleni, 

a sarlatánságtól és a bűnözésre való felbujtástól kezdve a közpénzekkel való visszaélésen át az emberiesség elleni bűncselekményekig terjedő vádemelésre. 

Így az elnöknek a bíróság előtt kellene felelnie a Brazíliában történt több mint 600 ezer koronavírus okozta halálesetek közül sokért.

Bolsonaro természetesen tagadja a vádakat, a döntés most az általa kinevezett Augusto Aras főügyész kezében van, akiről sokan gondolják, hogy védelmezi az elnököt. Omar Aziz szenátor, a vizsgálat elnöke azt mondta, szerda reggel átadja az ajánlást a főügyésznek.

Fotó: EVARISTO SA / AFP

A vádemeléstől függetlenül a jelentés várhatóan felerősíti a megosztó elnökkel szembeni kritikákat, akinek a 2022-es újraválasztási kampánya előtt visszaesett a népszerűsége – nagyrészt a koronavírus brazíliai halálos áldozatainak magas száma miatt.

A brazil elnök a járvány kezdete óta akadályozta a helyi vezetők által a vírus terjedésének megállítására tett erőfeszítéseit, 

mondván, a gazdaságnak tovább kell működnie, hogy a szegények ne szenvedjenek még nagyobb nélkülözést. Emellett kitartóan kiállt egy malária elleni gyógyszer mellett, jóval azután, hogy széles körű tesztek kimutatták, az nem hatékony a koronavírus ellen, tömeggyűléseket tartott, ahol maszkok nélkül jelent meg, és kétségeket ébresztett a védőoltásokkal kapcsolatban.

Bolsonaro azonban úgy gondolja, mindezzel csak bátorságát bizonyította, és a legkevésbé sem tévedett. 

Renan Calheiros szenátor, a jelentés szerzője már a múlt héten bemutatta azt az 1200 oldalas dokumentumot, melyben az áll, hogy Bolsonaro azzal, hogy ragaszkodott a malária elleni hidroxiklorokin gyógyszerrel való kezeléshez, gyakorlatilag az egyetlen kormányzati eszközhöz, politikához a járvány elleni küzdelemben, erősen közreműködött a koronavírus elterjedéséhez az országban. Ennek következtében ő a fő felelős a szövetségi kormány által a járvány során elkövetett hibákért.

A bizottság azon szenátorai, akik nem Bolsonaro köréhez tartoznak, egyetértettek Calheiros jelentésének legtöbb pontjával. Hétfőn ismét összeültek, hogy véglegesítsék a szöveget.

A tervezett módosítások szerint további 13 ember ellen javasolnak vádemelést, akik közül sokan az egészségügyi minisztérium jelenlegi vagy volt alkalmazottai, de a nehéz helyzetben lévő Amazonas állam kormányzója is szerepel köztük. 

A végleges jelentés két vállalat és összesen 78 ember ellen javasol vádat, köztük Bolsonaro, a kormány tisztviselői, többtucatnyi szövetséges és az elnök három politikus  fia ellen.

Az alsóház elnökének, Arthur Lírának, Bolsonaro elkötelezett szövetségesének szavazást kellene kezdeményeznie arról, hogy megindítsák-e a vádemelési eljárást – ám erre kevés az esély. Flavio Bolsonaro szenátor, az elnök egyik fia, jogilag gyengének és politikailag motiváltnak nevezte a jelentést.

Egy korábbi tervezet azt javasolta, hogy az elnököt emberölés és népirtás miatt is vád alá helyezzék, de ezt még a múlt heti bemutatása előtt elvetették. Néhány bizottsági tag ellenezte az ilyen vádakat, míg mások aggodalmukat fejezték ki, hogy a bombasztikus állítások alááshatják a jelentés hitelességét.

A szenátus bizottságának a vizsgálatról szóló utolsó meghallgatása kedden egyperces néma csenddel ért véget a vírus brazíliai halálos áldozatainak emlékére.