Az Egyesült Államok november 8-tól feloldja a teljesen beoltott utazók esetében a koronavírus-járvány miatt elrendelt nemzetközi határzárat 

jelentette be pénteken a washingtoni Fehér Ház.

A járvány miatt több mint 18 hónapja 2020 márciusa óta turistaként nem lehet beutazni az Egyesült Államokba. 

A bizonytalan időre meghirdetett korlátozás feloldásának pontos dátumát szétszakított párok és családok, illetve turisták várták világszerte. Washington szeptemberben még csak annyit közölt, hogy november elején nyithatják meg az ország határait a koronavírus ellen beoltottak számára.

Fotó: Shutterstock

A határzár feloldásának gyakorlati és technikai részleteit még nem közölték, de Washington előzetes jelzései szerint a repülőn érkező beutazóknak november 8. után a koronavírus elleni oltásuk igazolását, illetve az indulást megelőző három napban készült teszt negatív eredményét kell majd bemutatniuk. Karanténkötelezettség nem lesz érvényben.
Az amerikai belbiztonsági miniszter szerdán jelentette be, hogy november elején feloldják a Kanadával és Mexikóval szemben fennálló szárazföldi beutazási korlátozásokat a védettséghez szükséges összes oltással rendelkező külföldi állampolgárok számára. 

A beoltottság a családi okokból utazók és a turisták számára lesz előfeltétel, a hivatalos úton levők, például a kamionsofőrök mentesülnek a feltétel alól. 

Januártól azonban már az utóbbi kategóriára vonatkozóan is a beutazás előfeltételévé teszik a teljes védettséget biztosító oltások igazolását.
Az amerikai egészségügyi hatóságok korábban jelezték, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által sürgősségi alkalmazásra jóváhagyott vakcinákat (az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, a Moderna, a Pfizer/BioNTech, a Sinopharm és a Sinovac oltóanyagokat) fogadják el.
A hosszú ideje tartó szigorú nemzetközi határzár mellett az Egyesült Államok a járvány ideje alatt nem tette kötelezővé az oltottság igazolását a belföldi légi járatokon.