Amerikai háborús veterán és kongresszusi képviselő segítségével menekült meg két, magyarokkal is együtt dolgozó afgán tolmács és családja a tálibok bosszúja elől – írja a Spectrum News 13. 

A tolmácsok „bűne” az volt, hogy az előző kormány alatt a munkájukat végezték, azaz fordítottak az országban korábban állomásozó amerikai katonáknak, illetve a velük lévő magyar csapatoknak.

Michael Viemeister kapitány veteránként még vállalkozott egy utolsó akcióra, floridai bázisáról irányította a mentőakciót, a kapcsolatot végig telefonon tartotta a tolmácsokkal.

Még a tapasztalt katona számára is stresszes volt, amikor akadályoztatás miatt nem tudta elérni őket. A nemzetközi vízumügyintézésben egy amerikai kongresszusi képviselő asszony is közreműködött.

Fotó: Abdul Mobariz / Abdul Mobariz

A két tolmácsra menekülés közben rálőttek, és könnygázt szabadítottak feléjük. Mindkettejük nagycsaládos, egyiküknek

újszülött gyermeke van, akit kénytelen volt a szennyvízen keresztül áthaladva menekíteni.

Sok embert láttak maguk körül meghalni.

A tolmácsok már-már elveszítették a reményt, hogy kimenekülhetnek, mivel egyik repülőtéri kapun sem tudtak túljutni. Végül azonban augusztus 23-án egy olyan kapuhoz irányították őket, ahol egy magyar katona magyar zászlóval várta őket. Így végül átjutottak, néhány óra múlva pedig már úton is voltak.

Az egyik tolmácsnak jelenleg Magyarország segít, és egy magyar katona várta a repülőtéren, a másikuk Németországban van.

A kiszabadult tolmácsok most már biztonságban vannak, de a poszttraumás stressz még érzékelhető, a gyermekek folyamatosan azt kérdezgetik, hogy vannak-e a közelben tálibok, akik meg akarják ölni őket.

A család azt is nagyon sajnálja, hogy újra háborús helyzet uralkodik a hazájukban, és lehet, hogy soha többé nem térhetnek vissza.

Nyolc nap a pokolban – magyar házaspár a tálibok uralta Afganisztánban

Egy Walesben élő magyar étterem-tulajdonos számolt be afganisztáni útjáról és a tálibokkal való találkozásról.