Egy Walesben élő magyar étterem-tulajdonos a Cambrian News brit lapnak számolt be afganisztáni útjáról és a tálibokkal való találkozásról. Hajzer Sándor, aki eredetileg orvosi végzettséggel rendelkezik, és felesége, Révész Katalin szeptember 1-én utazott Afganisztánba, hogy orvosi segítséget tudjanak biztosítani a helyieknek. A házaspár az összes megtakarított pénzét (34 ezer fontot) a segítségnyújtásra fordította, melyből gyógyszereket és műtéti eszközöket vásároltak.

Fotó: Hoshang Hashimi / AFP

Hajzer Sándor az alábbiakat mesélte a tapasztalatairól: 

Nyolc nap volt a pokolban. Csak most értettük meg, mekkora kockázatot is vállaltunk az utazással. Az ott töltött idő alatt robot üzemmódra kapcsoltam — elvesztettem az időérzékem, nem voltam képes gondolkodni sem.

A házaspár a pakisztáni repülőtérről érkezett az afgán határhoz, és hat órán keresztül gyalogoltak, mire útjuk kereszteződött a tálibokkal.

Három tálib harcos előzött be minket egy dzsippel, akik megkérdezték, ki küldött minket, és mi járatban vagyunk. Nem beszélek pastu nyelven, így csak néhány szót tudtam mondani arabul, és elmagyaráztam nekik, hogy orvosok vagyunk, és segíteni jöttünk.

Fotó: Hoshang Hashimi / AFP

Sándor elmondta, a tálib katona megkérte, hogy vizsgálja meg törött karját. Az orvosi segítségnyújtásért cserébe a tálibok elvitték őket egy Kabul melletti kisebb faluba. 

A média sok mindenről fals képet fest. Igen, valóban tálibokkal találkoztunk, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy azonnal le is lövik az embert. A történet persze lehet, hogy másként alakult volna, ha amerikai zászlót cipelek a vállamon.

A tálibok később öt ágyat biztosítottak Sándor és Katalin részére egy sürgősségi szoba kialakítására. 

Összesen 86 embernek tudtunk orvosi ellátást biztosítani: ebből 14 életet meg tudtunk menteni, 10 életet sajnos nem. Csak reménykedni tudunk abban, hogy jól vannak azok, akiket sikerült megmentünk.

— mondta Sándor. 

Hajzer több, Afganisztánban tapasztalt traumatikus élményéről is beszámolt, például arról, hogy az utcán, zseblámpa segítségével kellett egy operációt levezényelnie. Emellett egy négy hónapos árva csecsemőt is Afganisztánban kellett hagyniuk, akit nem tudtak örökbe fogadni.

Végül úgy döntöttünk, hazajövünk, mivel a fiunk egyedül maradt itthon.

Az étteremtulajdonos elmondta azt is, nekik legalább volt választásuk, hogy hazatérjenek, míg az afgánok előtt nincs választási lehetőség. A megrázó élmény ellenére Sándor vissza szeretne térni novemberben Afganisztánba.