Több kutatás is megjelent a koronavírus elleni oltás és a terhesség kapcsolatáról a Science Translational Medicine című folyóirat ehavi számában – írja a Bloomberg.

A terhes és szoptató kismamák az egyik kutatás szerint az oltás első adagjára gyengébb immunválaszt adnak, mint azok a nők akik nem. 

Éppen ezért fontos, hogy ezek a nők mindenképpen adassák be az oltás mind a két dózisát.

Fotó: JOAQUIN SARMIENTO / AFP

A második kutatás arra világít rá, hogy azok akik fiúgyerek magzatát hordják a szívük alatt, kevesebb antitestet termelnek, mind azok akik lányt várnak. A kutatás ismét rávilágít, hogy az egészségügyi kutatások során fontos a női szervezet sajátosságait is figyelembe venni.

A terhes nők különösen veszélyeztetettek a koronavírus-fertőzés kapcsán több kutatás szerint is, így az az ő esetükben magasabb kockázatokkal jár mind a halálozás, mind a súlyos betegség kialakulása, mind a terhességgel járó komplikációk kialakulása kapcsán. 

Ennek ellenére a termékenységgel és a szoptatással kapcsolatos – túlnyomórészt cáfolt – félelmek miatt sokan kerülik az oltást.

Ugyanakkor az ez irányú kutatások eredménye elég egyértelműek ahhoz, hogy az amerikai járványügyi hivatal a terhes nők számára is ajánlja a harmadik oltás beadatását, miközben annak felvételére az Egyesült Államokban csak kevesen jogosultak. A kutatások szerint ráadásul a vakcina által szerzet védettség egy részét a gyerekek is öröklik.