Október 4. és 11. között jelentették be, hogy kik kapják az idén a Nobel-díjakat. Elsőként hétfőn az orvosi-élettani kategóriában hirdettek nyertest Stockholmban, 

korábban az esélyesek közé sorolták Karikó Katalin biokémikust, kutatóbiológust, a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcina egyik fejlesztőjét is. 

A 2021-es orvosi-élettani kategóriában a Nobel-díjakat 

David Julius és Ardem Patapoutian veheti át a hőmérséklet és az érintés receptorainak felfedezéséért.

Fotó: Cseke Csilla / MTI

Karikó Katalin Kisújszálláson nőtt fel, majd Szegeden szerzett biológusdiplomát, és kutatómunkáját is a városban kezdte el. 1985-ben létszámcsökkentés miatt elküldték, így családjával az Egyesült Államokba költözött, előbb a philadelphiai Temple Egyetemen, majd a Pennsylvania Egyetemen dolgozott.

2004-ben egy kollégájával, Drew Weissmann-nal szabadalmat jegyeztettek be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazásra. Ezt a szabadalmat vásárolta meg 2011-ben a BioNTech és a Moderna. 2014-ben Karikó Katalin a német BioNTech cég alelnöke lett.

2018-ban a Pfizer gyógyszercéggel közösen kezdtek ezen a technológián alapuló oltást fejleszteni

ennek is köszönhető, hogy a koronavírus megjelenése után néhány hónappal már el is indult a vakcina tesztelése, tavaly december elején pedig a széles körű felhasználás.

Kémiai Nobelre még lehet esély

Kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A hagyományoknak megfelelően csütörtökre várható az irodalmi kategória nyertesének kihirdetése, a díjat a Svéd Akadémia ítéli oda. 

Fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Szakmai körök találgatása szerint 

a kémiai Nobelre is esélyes lehet Karikó és Weissmann, hiszen az mRNS óriásmolekulán végzett módosítás része a biokémia tudományának is.

Október 8-án Oslóban ismertetik a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 11-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet. 

A díjakat, amely mellé 10 millió svéd korona jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át. 

A koronavírus-világjárvány miatt azonban ezúttal is elmarad a nagyszabású díjátadó ceremónia.