Közélet

Magyar felfedezésen is alapul a koronavírus ellen hatásos vakcina

Philadelphia központjától félórányira él a 65 éves tudósnő, Karikó Katalin, a szolnoki születésű biokémikus, aki a BioNTech alelnöke.

Philadelphia központjától félórányira él a 65 éves tudósnő, Karikó Katalin, a szolnoki születésű biokémikus, aki a BioNTech nevű német oltóanyaggyártó vállalat alelnöke. A Pfizerrel közösen létrehozott koronavírus elleni vakcina az ő felfedezésén (is) alapul – írja pénteki számában a Magyar Nemzet.

A napilapban megjelent interjú szerint Karikó Katalin kutatásainak is köszönhetően készült el rekordgyorsasággal a koronavírus elleni vakcina.

Pályafutását felidézve elmondta, hogy 1982-ben doktorált, az antivirális rövid RNS-molekulák szintézise és alkalmazása volt a témája. A Temple Egyetemen, Philadelphiában sikerült állást szereznie. 1997-ban Drew Weissman immunológussal dolgozott, aki HIV elleni vakcinát akart csinálni.

Fotó: Carol Smiljan/NurPhoto

A szintetizált mRNS-ek meglepetésükre aktiválták az immunsejteket.

Akkor úgy tűnt, hogy az ilyen mRNS ideális lehet vakcinának, Karikó Katalin azonban terápiára akarta használni az mRNS-t, és azt kezdte el kutatni, hogyan tudná az immunitását csökkenteni. Végül az mRNS négyféle építőeleméből egyet, az uridint annak módosított változatára, a sejtjeink RNS-ében gyakran előforduló pszeudouridinra cserélte, és Drew kimutatta, hogy az ilyen mRNS csendes, azaz nem aktiválja az immunsejteket – írta a lap.

Meglepetésükre vakcinának is jobb volt az ilyen csendes mRNS. Az egyetem szabadalmaztatta a módszert, amit Karikó-Weissman-technikának neveznek, és amely ma számos Covid-vakcina fejlesztésének alapja. A világ két vezető biotechnológiai cége, a BioNTech és a Moderna szerezte meg a szabadalmi jogot, az előbbi 2013-ban állást kínált neki. Karikó Katalin most az 1500 szakembert foglalkoztató cég alelnöke – olvasható a cikkben.

Arra a kérdésre, hogy hogyan kezeli a hirtelen jött világhírt, azt felelte:

nehezen, erre nem készültem-készülhettem fel. December elején folyamatosan százas volt a pulzusom, alig tudtam aludni.

Azzal kapcsolatban, hogy a világban erős az oltásellenesek hangja, és hogy mit üzen azoknak, akik félelemből, tudatlanságból, mások hatására vagy bármilyen ok miatt ellenzik a védőoltások beadását, Karikó Katalin úgy válaszolt:

igyekszem megtudni a félelmük okát, és a bennük felmerülő kétségekre, kérdésekre specifikus választ adni. Az emberek aggodalmát nagyon komolyan kell venni, segíteni kell nekik a döntés meghozatalában.

vakcina oltóanyag felfedezés BioNtech-Pfizer Karikó Katalin
Kapcsolódó cikkek