A negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot – mondta ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő továbbá jelezte, 

az emberek nem tudják majd elkerülni a delta-variánst, ezért fontos az oltás felvétele.

Fotó: MTI/Miniszterelnki Sajtiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor elmondta, jó ha van az embernél maszk – a miniszterelnök is  használja –, de egyetlen dolog bizonyul eredményesnek a koronavírus-járvány ellen, az oltás. A kormányfő kiemelte, riasztó a helyzet Romániában, ezért Magyarország segíti a szomszédos országot, a határhoz közeli kórházakban eddig 50 beteget átvett a hazai egészségügy. 

A romániai átoltottság 29 százalék, Magyarországon 59.

Orbán Viktor elmondta, hogy a vakcinafejlesztésben egy bizonyos szakaszig már eljutott az ország. 

Ez legalább olyan jó lesz, mint a többiek vakcinája, de lehet, hogy jobb, ezt fogjuk tudni gyártani a magyar gyárban

– közölte. Hozzátette, hogy a magyar fejlesztésben emellett érdemes lehet más vakcinákat is gyártani, akár az orosz Szputnyikot, amelyre Magyarország az idén megkapja a gyártásához szükséges technológiát.

A miniszterelnök beszélt a nemzetközi energiaárakról is: Bécsben az áram ára duplája budapestinek, a berliniek háromszor annyit fizetnek, mint a magyar lakosság. Hozzátette, hogy 

a hazai rezsipolitikai nélkül akár 400 ezerrel nagyobb lenne a magyar családok kiadása évente.

A kormányfő jelezte, hogy Európában a villany és az üzemanyag árát is emelnék a klímavédelemre hivatkozva. Hozzátette, a magyar álláspont az, hogy nem a lakossággal, hanem a klímaromboló cégekkel kell a klímavédelem költségeit megfizettetni.