Telefonon egyeztetett egymással hétfőn Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök, illetve Angela Merkel német kancellár, akik a beszélgetés során leszögezték: érdekeltek a három ország erőfeszítéseinek további összehangolásában a Donyec-medencei konfliktus megoldását célzó normandiai formátum keretében.

Fotó: Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency / AFP

A nap folyamán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is egyeztetett telefonon Macronnal és Merkellel a Donyec-medencei helyzet rendezéséről, továbbá egy csúcstalálkozó előkészítéséről a normandiai négyek — Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország — számára.

A Kreml beszámolója szerint a felek alaposan megvitatták az ukrán konfliktus elhúzódó rendezésének egyre aggasztóbb problémáját.

Mindeközben Putyin, Macron és Merkel hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megvalósítsák a minszki megállapodásokat, amelyek a rendezés kizárólagos alapját képezik.

A Kreml szerint Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy a kijevi hatóságok makacsul kibújnak a rendezésről szóló megállapodásokból fakadó kötelezettségeik teljesítése alól.

A tájékoztatás szerint az orosz és a francia elnök, valamint a német kancellár úgy határozott, hogy folytatják az egyeztetéseket a normandiai négyek csúcstalálkozójának lehetőségéről.