Rendkívül erős vihar csapott le északi irányból Franciaországra szerda délután, ami az éjszaka folyamán fokozatosan haladt keleti irányba, egyes helyeken óránként több mint 100 kilométeres sebességű széllökésekkel. Az Atlanti-óceán partján, Fécamp városában óránként 175 kilométeres, Párizsban óránként 109 kilométeres sebességű széllökéseket mért a francia meteorológiai intézet az éjszaka folyamán.

Az Aurore nevet viselő vihar hatására több mint 250 ezer háztartás áram nélkül maradt az ország északi részén és a vasúti, valamint a közúti közlekedésben is fennakadások voltak. Ezek leginkább Normandiát érintették, az Enedis áramszolgáltató szerint mintegy 3 ezren dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán.

Fotó: Fred TANNEAU / AFP

A közösségi oldalakon az internetezők számos fotót osztottak meg a közutakra és a vasúti sínekre dőlt fákról. Az SNCF állami vasúttársaság azt közölte, hogy az ország északi részében a vasútvonalakon több száz incidens történt. A sínekre borult fák, leszakadt ágak, a szél által a sínekre sodort sátrak és egyéb tárgyak eltakarításán jelenleg is dolgoznak az SNCF munkatársai. A közlemény szerint a szuperexpresszek (TGV-k) ugyanakkor menetrend szerint közlekednek.

A Párizs körüli Ile-de-France régióban viszont a teljes vasúti hálózaton fennakadások voltak a főváros irányába. Emiatt a Párizsba igyekvők egy jelentős része gépkocsiba ült, s a közutakon több mint ezer kilométernyi útszakaszon dugó alakult ki Párizs körül.

Fotó: Fred TANNEAU / AFP

A Météo France arra figyelmeztetett, hogy csütörtök délután az ország keleti részében akár óránként 170 kilométeres sebességű széllökésekre is számítani lehet, mégpedig a Vogézekben.