A járványügyi helyzet romlása miatt Ausztriában szigorítások léptek hatályba hétfőn a koronavírus ellen be nem oltottak számára. A munkán kívül szinte semmilyen közösségbe nem járhatnak már az oltatlanok az országban. Alexander Schallenberg osztrák kancellár szerint a szabályozások karácsonyig, sőt akár a jövő év elejéig is kitarthatnak – értesült a Reuters.

Az osztrák hatóságok hétfőn közölték, hogy fokozzák a rendőrségi ellenőrzéseket annak érdekében, hogy betartassák a szabályokat – írja az AP.

Fotó: HERBERT NEUBAUER / AFP

A kormány döntése értelmében csak beoltott vagy gyógyult személyek mehetnek éttermekbe, szépség- és masszázsszalonokba, fitnesz- és sporttermekbe, szállodákba, illetve látogathatnak mozikat vagy színházakat, ahol 25 főnél többen gyűlnek össze. Az úgynevezett 2G-szabály értelmében az oltás óta legfeljebb kilenc, a gyógyulás óta legfeljebb hat hónap telhet el, és csupán a negatív PCR-teszt-eredmény felmutatása hétfőtől már nem elegendő. Hétfővel kezdődően már az FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése lesz kötelező minden zárt helyen. 

Németországban is rossz a helyzet, hétfőn a koronavírus-fertőzöttség a legmagasabb szintre emelkedett a járvány kezdete óta. Az orvosok már  arra figyelmeztettek, hogy a következő hetekben el kell halasztani a tervezett műtéteket. Az új fertőzések miatt a szigorúbb korlátozások bevezetését és az ingyenes Covid-tesztek elérhetővé tételét sürgetik az országban.