A koronavírus-járvány történetében először fordult elő, hogy Németországban a hétnapos megbetegedési arány 200 fölé emelkedett – írja a Deutsche Welle (DW).

A német egészségügyi hatóságok adatai szerint az elmúlt 24 órában több mint 15 500-zal nőtt az új megbetegedések száma – ezzel hétfőn 201,1-re emelkedett a fertőzöttségi arány. 

Az aktuális hétnapos megbetegedési arány – amely a 100 000 főre vetített új koronavírus-fertőzések számát jelzi 0ľ a legmagasabb érték a járvány kezdete óta. A korábbi, 197,6-os rekordértéket 2020. december 22-én rögzítették, még azelőtt, hogy a vakcinák széles körben elérhetővé váltak volna.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az oltóanyagok széles körű elérhetősége ellenére az esetszámok országszerte növekednek,

a leginkább érintett régiók közé tartozik Szászország, Türingia és Bajorország. 

A népesség 67 százaléka – körülbelül 56 millió fő – kapta meg a koronavírus elleni oltóanyag mindkét adagját. Az átoltottsági arány azonban régiónként változik: 

Szászországban ez az arány csupán 57,1 százalék, míg a legnépesebb tartományban, Észak-Rajna–Vesztfáliában a lakosok több mint 70 százaléka rendelkezik teljes mértékben védettséggel. 

Kétségtelen azonban, hogy a vakcinák elérhetősége lassította a megbetegedések számának emelkedését. Az elmúlt hét napban – 100 ezer főre vetítve – kevesebb mint négyen kerültek kórházba a fertőzéssel. Az előző, 2020. decemberi hullám tetőzésekor ez az érték meghaladta a 15-öt.

Az új fertőzések miatt a szigorúbb korlátozások bevezetését és az ingyenes Covid-tesztek elérhetővé tételét sürgetik az országban.