A tapasztalatok azt mutatják, hogy a védőoltás felvétele nem garantálja egyértelműen, hogy nem fertőződhetünk meg vagy nem adhatjuk tovább a Covid–19 betegséget. Az Affidea Magyarország közleménye szerint 

négy beoltott páciensből egy megfertőződött, ha egy háztartásban élt igazolt koronavírusos beteggel, ugyanennek a fertőzésnek a valószínűsége az oltatlanok esetében ennek a többszöröse. 

Emiatt fontos, hogy az oltott és oltatlan, felső légúti tüneteket produkáló pácienseket egyaránt teszteljék, illetve az egészségesnek tűnő személyek is teszteljenek, mielőtt kockázatos csoportba tartozó emberekkel kerülnek közvetlen kapcsolatba, hiszen a fertőzés sokaknál tünetmentesen zajlik. 

Fotó: Shutterstock

Sokan továbbra is veszélyben vannak

Az antigén- és PCR-tesztek számítanak a legmegbízhatóbb teszteknek Covid–19-fertőzés gyanúja esetén. A teszteléssel így jelentősen csökkenthető a vírus továbbadásának kockázata mind az oltatlan, mind az oltott pácienseknél.

„Ha valaki bizonyított koronavírus-fertőzöttel került kapcsolatba, akkor mindenképpen érdemes teszteltetnie, függetlenül attól, hogy betegnek érzi-e magát, korábban kapott-e védőoltást vagy sem. 

Ez különösen fontos, ha oltatlan személlyel élünk egy háztartásban, vagy olyan családtaggal, aki súlyos immunhiánnyal küzd, vagy kockázatos betegségben szenved. A vírus továbbadása az ő esetükben ugyanis akár végzetes is lehet. Mivel a védőoltás mellett is megfertőződhetünk, így fontos lenne, hogy az oltottak felső légúti panaszok esetén mindenképpen teszteljenek, ezzel elkerülhető, hogy akaratukon kívül továbbadják a fertőzést. Ráadásul, ha valakiről kiderül, hogy átesett a betegségen, annak utólag érdemes odafigyelni az esetlegesen jelentkező poszt-Covid-tünetekre is” – mondta dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

Megbízhatóbb a szakértő által végzett teszt 

Az oltatlan pácienseknek a kombinált tesztek ajánlottak, amelyek nemcsak a vírus jelenlétét igazolják a szervezetben, de az ellenanyagok kimutatásával informálnak arról is, hogy a betegség mely időszakában jár a páciens. A kombinált teszt előnye, hogy 15 percen belül ad eredményt. Ezzel kapcsolatban dr. Menyhárt Orsolya hozzátette: 

„A Covid-antigéntesztekhez legtöbbször az orrüregből vesznek mintákat. Ez kellemetlen folyamat, ugyanakkor fontos a gyakorlat és a tapasztalat. Az otthoni tesztelés során előfordulhat, hogy a páciens önmaga nem helyezi olyan mélyre a mintavevő pálcikát, vagy nem megfelelő módon veszi le a kenetet, 

így a teszt fals negatív eredményt ad, esetleg eleve használhatatlan lesz. Ha valóban megbízható teszteredményre van szükségünk, akkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.” Személy- és életkorfüggő, hogy kinél milyen magas a védőoltások utáni ellenanyagszint. Ha valaki bizonytalan abban, hogy szüksége van-e harmadik védőoltásra, kérjen ellenanyagszint-meghatározást, amely informál a szervezet aktuális védelméről. Ez egy vénás vérből végzett komplex vizsgálat, amely nem azonos az antitestgyorstesztekkel. Utóbbiak nem alkalmasak a védettség megállapítására.

Megelőzhető a súlyos poszt-Covid

Egy nemzetközi kutatás szerint a betegség után az érintettek 76 százaléka számolt be legalább egy panaszról: leggyakrabban a fáradtság/izomgyengeség jelentkezett (63 százalék), ezt követték gyakoriságban az alvási nehézségek (26), valamint a szorongás/depresszió (23). Nagyon sok embernél alakul ki az úgynevezett hosszú távú Covid-szindróma. Az ő esetükben akár hetekig, hónapokig fennállhatnak különböző tünetek: ilyen lehet a fáradtság, a tartós szag- vagy ízvesztés, a hajhullás és a zsibbadás. A súlyos testi szövődmények túlnyomó része a szív- és tüdőrendszerhez kapcsolódik. Ilyen később kialakuló probléma lehet a szívizomgyulladás, az aritmia (szívritmuszavar) és a szív vérellátási zavara, a bakteriális tüdőgyulladás, a folyadék felszaporodása a szívburokban. A trombózisos szövődményeket, mint például a mélyvénás trombózist és a tüdőembóliát, szintén lehetséges poszt-Covid-következményekként azonosították.  

Novembertől Magyarországon is elérhető a szuszpenziós orrspray influenzavakcina, amely tű nélkül, orron át adható be

Az elölt influenzavírust tartalmazó védőoltást más országokban már több mint hét éve forgalmazzák, Magyarországon 2021. november közepétől a gyógyszertárakban kapható. Az influenzavírus terjesztésében a gyermekek kiemelt szerepet játszanak. A szezonális influenza évente 4–50 millió tünetes esettel jár Európában.