Novembertől Magyarországon is elérhető a Fluenz Tetra szuszpenziós orrspray influenzavakcina, amely tű nélkül, orron át adható be a 24 hónapos kort betöltött, de 18 évesnél fiatalabb gyermekeknek és serdülőknek. Az elölt influenzavírust tartalmazó védőoltást más országokban már több mint hét éve forgalmazzák, Magyarországon 2021. november közepétől a gyógyszertárakban kapható.

A hazánkban most patikákba kerülő vakcina forgalmazását az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2014-ben engedélyezte. Az, hogy a védőoltás nem injekcióval, hanem orrspray formájában adható, nagy előnyt jelenthet a gyermekek immunizálásában.

Ez azért fontos, mert az influenzavírus terjesztésében a gyermekek kiemelt szerepet játszanak. A szezonális influenza évente 4–50 millió tünetes esettel jár Európában.

Az influenzaszezonban megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, hiszen az őszi-téli időszakban nagyon sok időt töltenek együtt zárt térben az óvodákban és iskolákban.

Fontos kiemelni, hogy bár az influenza az esetek döntő többségében a krónikus betegségben szenvedő idősek (közülük is kiemelten az asztmások, a túlsúlyosak és a cukorbetegek) körében okozhat nagyon súlyos szövődményeket, a gyermekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak. 

Fotó: Luis Alvarez / Getty Images

Gyermekkorban a heveny középfülgyulladás az influenza leggyakoribb szövődménye, ez a betegség felelős a megbetegedett gyermekek számára felírt antibiotikumkezelések körülbelül 80 százalékáért.

Bár a koronavírus-járvány miatt az utóbbi időben kevesebb szó esik az influenzáról, a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján csütörtökön közzétett becslések szerint november 15. és 21. között az országban 12 200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 

A 46. héten az orvoshoz forduló betegek 20,5 százaléka 14 év alatti, 37,3 százaléka 15–34 éves volt, 29,4 százalékuk az 35–59 évesek, 12,8 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjából került ki. 

Közölték azt is, hogy a 40–46. hét között vizsgált 319 mintában influenzavírus okozta fertőzést nem igazoltak. 

Orvosi tanulmányok szerint hatékony és innovatív influenza elleni oltásokkal jelentősen csökkenthetők a megbetegedéses esetek és a kórházi kezelések.

A Fluenz Tetra szuszpenziós orrspray elölt vírust tartalmaz, így alkalmazása során nem okoz megbetegedést. Amikor valaki megkapja a védőoltást, az immunrendszer „idegenként” azonosítja a vírust, és védekezik ellene. Később, amikor ismét vírushatás éri az immunrendszert, gyorsabban tud majd reagálni, így segít védelmet kialakítani a vírus által okozott betegséggel szemben.