A nyugodt karácsony azon múlik, hogy hányan veszik fel a harmadik oltást mondta a Semmelweis Egyetem rektora az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában. Merkely Béla hozzátette, hogy a harmadik oltás által adott védelem két hét alatt alakul ki.

A professzor kiemelte, hogy az Európai Unióban Magyarországon adták be a legtöbb harmadik oltást.

Izraelt hozta fel példaként, ahol júniusban indult el a negyedik hullám, amely szeptemberben tetőzött, majd lecsendesedett. Ennek megoldása Merkely Béla szerint a harmadik oltás volt, amelyet a lakosság 45 százaléka kapott meg. Ebből lehet arra következtetni, hogy nálunk is ezt az értéket kell elérni, hogy karácsonykor a családok összeülhessenek és békében ünnepelhessenek.

Izrael példáját azért is hozta fel a rektor, mert ott is 60 feletti százalékban oltott két dózissal a lakosság, viszont ehhez járul hozzá a 45 százalékos átoltottság a harmadik dózissal. Kitért azon európai országokra, ahol sok esetben két dózissal elérték a 80-85 százalékot is, mégis magas a napi fertőzésszám. 

A rektor szerint ennek az az oka, hogy 

az első két dózis a betegség súlyos lefolyására, a halálozásra van hatással, míg a harmadik adag a járvány terjedése szempontjából jelentős.

A mostani európai helyzet azt mutatja, hogy a delta variáns visszafertőzte Európát, és olyanok is megkapták, akik egyébként már kétszer oltva voltak, ennek következtében részt vettek a járványban és fenntartották azt.

Fotó: Kovács Tamás

Az oltási hetet sikeresnek értékelte, a Semmelweis egyetem eddig 460 ezer oltást adott be, az oltási akcióhéttel és annak kitolásával az általuk beadott oltások száma a 800 ezret is meg fogja haladni.  

Elmondta, hogy az oltási akcióhét arányai országosan azonosak, 

a legtöbben, 85 százalékban harmadik oltásért jelentkeznek, 

10 százalékos az első vakcináért jelentkezők aránya és 5 százalék a másodikért.

Az Afrika déli részén felfedezett omikron mutánssal összefüggésben elmondta, hogy: 

minden elképzelhető, ez egy ezerarcú vírus, azt azonban nem tartom valószínűnek, hogy ez egy azonnali hatalmas ötödik hullámot generáljon.

A jövőre vonatkozóan azt mondta, hogy egy bizonyos idő elteltével megszelídül a vírus, de ez az oltottság következménye lesz. Akik nem oltatják be magukat, azok megkapják a betegséget, aminek "nagy ára van, mert ha valaki oltatlanul kapja meg ezt a vírusfertőzést, akkor az élete sokkal nagyobb veszélyben van, mintha két vagy három oltást követően kapná meg" vélekedett a szakember.

Sikeresen zárult az oltási akció első hete

Hat nap alatt 742 ezren vették fel a koronavírus elleni védőoltást, a legtöbb oltást pénteken adták be. Az oltópontok vasárnap is nyitva vannak, egészen 19 óráig várják, akár előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat.

Vasárnap újabb információk láttak napvilágot a dél-afrikai vírusváltozattal kapcsolatban: Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke elmondta, hogy a dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést az új variáns.

Borítókép forrása: MTI/Rosta Tibor