Nicolae Ciucă ügyvivő védelmi miniszter hétfőn visszaadta a kormányalakítási megbízását; az erről szóló dokumentumot kedd délelőtt iktatta a bukaresti parlament – írta meg az Agerpres. Ciucă a második miniszterelnök-jelölt, akinek nem sikerült kabinetet alakítania a szeptemberben kipattant romániai kormányválság óta.

Florin Cîțu, a PNL elnöke hétfőn közölte: a párt végrehajtó bizottsága azt javasolja, hogy a következő miniszterelnök-jelölt (bárki is legyen az) ne a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alakítandó kisebbségi kormány jóváhagyásához keressen támogatást a parlamentben, hanem egy többséggel rendelkező koalíciós kormány kialakításán dolgozzon „valamennyi demokratikus párttal”.

A PNL továbbra is kizárja, hogy a nacionalista, oltásellenes szólamokat hangoztató Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) tárgyaljon, de „rugalmasabb” lesz a másik két parlamenti párttal, a – Cîțu vezette jobbközép koalíciós kormányból szeptemberben kilépett, és ezzel kormányválságot előidéző – Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), illetve a legnagyobb frakcióval rendelkező, két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párttal (PSD) folytatandó tárgyalásokon.

Fotó: Andrei PUNGOVSCHI / AFP

Az egyelőre nem világos, hogy Ciucă marad-e a PNL kormányfőjelöltje. A párt elnöke szerint erről később, a koalíciós tárgyalások függvényében döntenek.

Egy jobbközép, PNL–USR–RMDSZ koalíció esetleges helyreállítását nehezíti, hogy időközben Ludovic Orban, a szeptemberben leváltott volt PNL-elnök több mint tíz hívével együtt kilépett a PNL-frakcióból. Így kérdéses, hogy megvan-e még a jobboldalon a tavaly decemberi választások után kialakított parlamenti többség. A média mindenesetre elhúzódó politikai válságot jósolt már október elején is.

A román média ezért inkább azt valószínűsíti, hogy a PNL a PSD-vel próbál nagykoalíciót létrehozni.

Nicolae Ciucă védelmi minisztert az első kormányalakítási kísérlet meghiúsulása után, szeptember 21-én bízta meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő. Ciucă szombaton, a rendelkezésére álló határidő utolsó napján terjesztette a parlament elé az általa javasolt PNL–RMDSZ kormány névsorát és programját. Az egyesített házbizottság szerdára tűzte ki a bizalmi szavazást, amire már nem kerül sor.

A kormányalakítási megbízás visszaadása után Iohannis várhatóan csak akkor rendez újabb kormányalakítási egyeztetést a pártokkal, ha sikerül kormánytöbbséget kialakítaniuk a parlamentben. Addig az október ötödikén megbuktatott Cîțu-kabinet ügyvivőként kormányozza az országot.