Romániában a média immár biztosra veszi, hogy megbukik a keddi parlamenti voksoláson a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Cîțu liberális miniszterelnök vezette koalíciós kormánya, és 

a pártok együttműködési képtelensége miatt elhúzódó válságra számítanak. 

A legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát várhatóan a kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is megszavazza. A három, egymást is nyíltan bíráló, együttesen kényelmes többséggel rendelkező kormánybuktató párt azonban tagadja, hogy bármilyen együttműködés létezne közöttük, csak abban értenek egyet, hogy Cîțunak távoznia kell. 

Florin Cîțunak még lehet esélye újrázni
Fotó: Daniel Mihalescu / by Daniel MIHAILESCU / AFP

A PSD előre hozott választásokat akar, az AUR nemzeti egységkormányt, az USR pedig helyreállítaná a jobbközép kormánykoalíciót, de Cîțu nélkül, aki szerintük bebizonyította, hogy nem képes koalíciós együttműködésre. A PNL élére frissen megválasztott miniszterelnök hétfőn már nem zárta ki, hogy kormányát megbuktatják, de leszögezte: 

ebben az esetben a PSD vezette új koalíciónak kell tisztáznia, milyen kormánya lesz a koronavírus-járvány negyedik hullámával küzdő országnak. 

„Három felelőtlen párt káoszba akarja taszítani Romániát. Az egyik bizalmatlansági indítványt terjeszt be, de nem akar kormányozni, a másik egy olyan kormányt akar megbuktatni, amelybe utána vissza akar térni, a harmadik egy szélsőségeseket tömörítő párt, amelyről senki sem tudja, mit akar” – mondta hétfőn Cîțu a PNL vezetőségi ülése után. Megerősítette: kizárt, hogy ismét közösen kormányozzanak az USR-rel, ha eddigi koalíciós partnerük a PSD-vel és az AUR-ral szövetkezik és megszavazza a bizalmatlansági indítványt. 

A román médiában vázolt forgatókönyvek egyike szerint a PNL jelöltjeként államfővé választott Klaus Iohannis ismét Florin Cîțut fogja miniszterelnöknek jelölni, ha nem is az első, de a második kormányalakítási kísérlet alkalmával mindenképpen. A román alkotmány szerint ugyanis az államfő két sikertelen kormányalakítási kísérlet után feloszlathatja a parlamentet, amit a kevesebb mint egy éve megválasztott törvényhozók csak úgy tudnak megelőzni, ha bizalmat szavaznak az államfő miniszterelnök-jelöltjének. 

Más latolgatások szerint 

a rendszerváltás óta először most tényleg fennáll a lehetősége, hogy egy bukaresti kormányválság előre hozott választásokhoz vezet, 

ugyanis a PNL népszerűsége csaknem tíz százalékot csökkent, miközben a PSD-é jelentősen megnövekedett az utóbbi évben, és a kormánybuktatást sürgető erők mindegyikének a jelenleginél nagyobb parlamenti súlyt jósolnak a közvélemény-kutatások.