Jelentősen megnőtt a felsőlégúti megbetegedések száma – mondta az InfoRádiónak Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke. Az országos kollegiális vezető háziorvos hozzátette, a mostani járványidőszakban különösen fontos az influenza elleni védőoltás felvétele is.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A szakember arról is beszámolt, hogy folyamatosan nő a praxisokhoz forduló betegek száma, ami rendkívüli terhelést jelent az ellátórendszer számára. Elképesztő mennyiségben érkezik a rendelőkhöz telefonhívás, személyes megjelenés utáján, valamint egyéb kommunikációs csatornákon is sűrűn keresik a háziorvosokat a betegek.

Békássy Szabolcs emlékeztetett, bár nagyon nehéz megkülönböztetni az influenza-, az influenzaszerű- és a Covid-megbetegedések tüneteit, jelenleg az utóbbi dominál. A légúti megbetegedéssel a praxisokhoz forduló betegeknél számos esetben igazolódik a koronavírus-fertőzés, tömeges influenzajárványról pedig nincsen tudomásuk.

A szakember megerősítette, hogy idén eddig kevesebben kérték az influenza elleni védőoltást, mint tavaly, ami semmiféleképpen nem jó gyakorlat, tekintve, hogy nem lehet tudni, hogy milyen súlyosságú lesz a mostani influenzajárvány, vagy hogy lesz-e egyáltalán.

Békássy Szabolcs az influenza elleni védőoltás miharabbi felvételét tanácsolja. Ugyanez igaz a tüdőgyulladás elleni védőoltásokra, amelyek főként az olyan 60 év feletti páciensek számára javallott, akik esetében egy esetleges tüdőgyulladást okozó baktérium által történő fertőződés nagy veszélyt jelent.