Charles Dickens 1858-ban kelt, barátjához írott levelére lehet licitálni december 15-én egy londoni árverésen. A leütési árat előzetesen kétmillió forint körüli összegre becsülik.

A neves angol író a nagyhatású kertépítő és építész Joseph Paxtonnak címezte sorait. A december 6-án kelt négyoldalas levélben az Angliában utazgató Dickens beszámol egy tiszteletére adott vacsoráról, amelyen Paxton – a londoni 1951-es világkiállítás híres Kristálypalotájának tervezője, Coventry parlamenti képviselője – politikai okokból nem vett részt.

Fotó: CARL COURT / AFP

A Christie's aukciós ház szakértője, Thomas Venning szerint a levél azért különösen értékes, mert a viktoriánus korszak kiemelkedő alakjainak kapcsolatáról árulkodik. 

A Christie's értékes könyvekből és kéziratokból rendezett árverésén szereplő levél leütési árát előzetesen 4-6000 fontra (1,7-2,6 millió forintra) becsülik. 

Venning elmondta, hogy Dickens más leveleit is árverésre bocsátják, de a Paxtonnak írott a legkiemelkedőbb közülük, mert értékes adalékokkal szolgál Dickens személyiségéről.