Megállapodott Izrael és a német Thyssenkrupp Marine Systems új generációs tengeralattjárók fejlesztéséről és három darab építéséről az ország haditengerészete számára – jelentette be az izraeli védelmi minisztérium csütörtökön a Reuters szerint.

A megállapodás része egy további 850 millió euró értékű stratégiai együttműködési egyezmény is. Az Izrael által Dakar névre keresztelt tengeralattjárókból az első kilenc év múlva érkezhet meg. 

Az országnak jelenleg 5, szintén német építésű Dolphin osztályú tengeralattjárója van, továbbá egy rendelés építés alatt áll. A három Dakar ezek közül fog három öregebbet lecserélni a tervek szerint.

Fotó: AXEL HEIMKEN / AFP

Benny Gaetz izraeli hadügyminiszter megköszönte a német kormány segítségét, és bizalmát fejezte ki, hogy az új eszközök javítják az izraeli haditengerészet képességeit.

Ugyanakkor az izraeli kormány a napokban dönt arról, indít-e vizsgálóbizottságot a 2009 és 2016 közötti, szintén Németországból rendelt tengeralattjárók és rakétahordozók ügyében, miután az elmúlt évben az ország ügyészei többekkel szemben vádat emeltek. A vádlottak között üzletember, tengerésztiszt és egykori miniszter is van, akik az ügyészek szerint vesztegetést, adócsalást és pénzmosást követtek el a rendelés kapcsán.

A Thyssenkrupp közölte, a belső vizsgálata nem talált bizonyítékokat az eladások kapcsán.